Přihlásit

Sokoli "tajně" hnízdí (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Poprvé po pětašedesáti letech se v Chráněné krajinné oblasti České středohoří zřejmě narodí mláďata ohroženého sokola stěhovavého. Jeho hnízdo ornitologové objevili nedaleko Ústí nad Labem, na skále za městskou čtvrtí Brná.
Kde přesně párek sokolů hnízdí, kvůli ochraně vzácných opeřenců odborníci neprozradí. Ani to, jak často jejich hnízdo hlídají.
"To jsou tajné informace. Pokud tento pár bude mít mladé, a zatím to vypadá dobře, bylo by to tady u nás poprvé od konce druhé světové války," sdělil Borek Franěk, zoolog CHKO České středohoří. Samička by mohla mít až tři mláďata, a ta by seměla vylíhnout již v polovině května.
Před rokem 1950 bylo sokolů v Československu poměrně hodně. Kvůli užívání pesticidů v zemědělství ale začali prudce vymírat. A v sedmdesátých letech minulého století ornitologové nenašli v celé republice ani jedno hnízdo.
Díky zlepšení životního prostředí se tito dravci začali vracet, před osmi lety v celém Česku hnízdilo 20 až 35 párů. Naposledy se začali vracet na sever Čech.
Sokoli v Brné zahnízdili už několikrát, ale zatím nikdy se jim nepodařilo vyvést mladé. Loni nedaleko jejich hnízda lesníci stahovali dříví, a to se sokolům nelíbilo. Před šesti lety dokonce mláďata měli, ale ta z hnízda nikdy nevyletěla.

Mláďata odnesl výr velký
"Co se s nimi stalo, netušíme. Ale nevypadá to, že by si je odnesli pytláci. Asi hnízdo sokolům vybral jejich nepřítel výr velký," prozradil Franěk. Letos v CHKO nenechali nic náhodě. Kvůli klidu sokolů horolezci nesmí lézt na některé skály, lesníci zase nemohou těžit a stahovat dříví.
Letos první sokoli do Brné přiletěli už v únoru a březnu. Zahnízdil ale jediný pár, ostatní jsou samotáři. Jeden smolař je od února v záchranné stanici zoologů.
A zůstane tu už napořád, má ulomené křídlo. "Táhl zřejmě do Českého Švýcarska, uviděl na silnici kosa a při jeho lovu se srazil s autem, a to mu vytrhlo křídlo z kloubu," popsal nešťastnou příhodu zoolog. Sokoli totiž loví téměř výhradně ptáky za letu. Na ty se vrhají z velké výšky a při střemhlavém letu dosahují rychlosti 300 až 400 kilometrů za hodinu.
Tohoto vzácného dravce mohou zahlédnout lidé přímo v krajské metropoli. "Létají do Ústí podél Labe. Sám jsem ho ve městě několikrát viděl. Při lovu totiž mají velký akční rádius i několik desítek kilometrů," vysvětlil Franěk.
Na sever Čech sokoli přilétají ze sousedního Německa, a protože na svá hnízdiště se pak pravidelně vracejí, je naděje, že jednou nebudou ohroženým druhem. Hnízdí už v Českém Švýcarsku, Labských pískovcích, na Kokořínsku. "Přilétají k nám z Německa, kde už jsou tamní revíry obsazené, tak se sokoli tlačí dál k nám na vhodná skalní stanoviště," dodal zoolog.

Nelehké začátky
V sousedním Německu je začali zpět do přírody vypouštět již v roce 1988, ale začátky nebyly lehké. "Během deseti let vypustili zhruba 70 sokolů, z nichž jich ve volné přírodě přežilo bohužel asi jen patnáct," přiblížil Tomáš Salov, mluvčí Národního parku České Švýcarsko.
Na území dnešního parku se sokoli objevili poprvé v polovině 90. let minulého století, tehdy to ale ještě nebylo území parku, ale CHKO Labské pískovce. "Letos u nás hnízdí tři páry. Ale před pár lety to bylo i pět párů," dodal Salov.

 

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.