Přihlásit

V Tatrách zastřelili medvěda, který těžce zranil lesního dělníka (novinky.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ve čtvrtek to na tiskové konferenci oznámil zoolog Státních lesů Tatranského národního parku (TANAP) Jozef Hybler.

Úspěšnému střelci stačil ke skolení medvěda jediný výstřel. Samec vážil 159 kilogramů a lesníci jeho věk odhadli na šest let. Medvěda vypreparují a bude vystaven jako exponát Muzea TANAP v Tatranské Lomnici.

Odstřel medvěda byl povolen po zmíněném útoku na člověka u Lysé Poľany. "Medvěd se pravidelně přibližoval k lidským obydlím, kde hledal potravu. Lidé nechávají odpadky nezabezpečené a ty medvěda lákaly," uvedl Peter Spitzkopf ze Státních lesů TANAP.

K útoku medvěda na lesního dělníka došlo 27. dubna. Dělník utrpěl těžká zranění krku, zad, rukou a nohou. Byl převezen vrtulníkem do popradské nemocnice, kde se podrobil operaci. Druhý den přiznal, že útok medvěda byl nejhorším okamžikem jeho života.

V TANAP není povolen odstřel medvědů ani jejich regulace. Podle odhadů žije na Slovensku asi 800 medvědů. Ochranáři tvrdí, že jejich počet nepřesahuje 400 a celá problematika s údajným přemnožením medvědů se zbytečně dramatizuje.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.