Přihlásit

Kachny, kachny, kachny... Hnízdí na nádraží i na balkonech (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mláďata vyvádějí třeba na nádraží, vysokých terasách nebo v uzavřených dvorech.
Zvířecí záchranáři už v květnu vyráželi zachraňovat desítky kachních mláďat. "Kachna zaletí zahnízdit na místo, odkud se pak s kachňaty po zemi nemůže dostat," popsal svízelnost situace David Zítek z Českého svazu ochránců přírody, který se speciálně upravenou zvířecí záchrankou houfymladých kachen vozí do Vltavy.
Jednu z kachen s mláďaty našli záchranáři na Smíchovském nádraží, další na terase domu v rušné Karmelitské ulici na Malé Straně. "Nejčastěji to bývají právě různé terasy či balkony domů, odkud je kachny obtížné dostat. Nejprve ji chytíme do podběráku, nesmí nám uletět od mláďat, jinak bychom ji už nenašli. Při vypouštění do Vltavy je to ale opačně, tam musíme nejdřív pustit mláďata, aby je kachna viděla a vydala se za nimi," vylíčil Zítek.
Důvodů, proč kachny vyhledávají k hnízdění kuriózní místa, může být víc. Kolem řeky, která je jejich přirozeným životním prostorem, je pro ně nedostatek vhodných hnízdišť. Navíc jim skrytá a vyvýšená místa poskytují spolehlivý úkryt před psy, kunami nebo liškami, "Možná si tato místa vybírají i proto, že je tam neobtěžují kačeři," uvažoval o další z možných příčin Zítek.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.