Přihlásit

Orel mořský zahnízdil na Novojičínsku (Novojičínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Musí bojovat s obrovskou nepřízní počasí v podobě vydatných dešťových srážek.
"Jeden pár tady již hnízdí úspěšně několik let,druhý pár zahnízdil poprvé. Zatímco starý pár dotáhne hnízdění do úspěšného konce a pravděpodobně vyvede všechna tři mláďata, u druhého páru hnízdění nedopadlo dobře," informoval šéf bartošovické záchranné stanice Petr Orel. Bohužel mladí dravci nedokázali ochránit narozená mláďata před mohutnými dešti. "Doplnila tak letošní extrémní ztráty na snůškách a mláďatech ptáků," přiznal Orel a dodal: "S vyčerpanými dospělci či uhynulými mláďaty se v těchto dnech setkáváme nepříjemně často." Organizace Českého svazu ochránců přírody v obou případech iniciovala ochranu hnízdních teritorií, což se ve spolupráci se státními orgány podařilo.
V současné době žije na území České republiky přibližně šedesát párů orlů mořských, jejichž populaci se podařilo obnovit v osmdesátých letech minulého století. Tehdy bylo v jižních Čechách vypuštěno devět těchto dravců odchovaných v Německu. "Předtím se jim na našem území nepodařilo zahnízdit po dobu sta let v důsledku pronásledování člověkem. Toto ohrožení bohužel pořád existuje," připustil Petr Orel. Poukazuje tak na poslední událost, starou sotva dva týdny. Ochranáři z bartošovické stanice přijali z brokovnice postřelenou káni lesní. Letos jde již o druhý takovýto případ pytlačení.
Orel mořský je kriticky ohrožený druh a podléhá ochraně i v rámci evropské legislativy. "Není zvěří ve smyslu mysliveckého zákona," doplnil vedoucí bartošovické stanice Petr Orel.
Na našem území jde o jednoho z největších dravců. V rozpětí dosahuje až téměř dvou a půl metru, dospělý samec může vážit i čtyři a půl kilogramu, samice dokonce až sedm.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.