Přihlásit

Plašící zařízení má ochránit srnčata (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tři mrtvé březí srny našli lidé v květnu u silnice v Prostřední Bečvě. Členové tamějšího mysliveckého sdružení Radegast se proto rozhodli zakoupit plašící zařízení, aby dalšímu úhynu zvěře zabránili. "V červnu se rodí mláďata. Zároveň se v tomto období také seče tráva. Spousta mláďat srnčí zvěře tak zahyne pod koly traktorů a sekaček," vysvětlila předsedkyně mysliveckého sdružení Radegast Hana Křenková. Členové sdružení proto nakoupili šest plašících zařízení. Každé z nich stálo přibližně třistapadesát korun. Jednotlivé stroje je možné nainstalovat na plochu dvou hektarů. "Myslivci je tam umístí jeden až dva dny před sečením. Srny tak stihnou odvést mláďata do bezpečí," vysvětlila předsedkyně.
Sdružení zároveň apeluje na majitele pozemků, aby myslivce o svém záměru séci včas informovali.
Kromě instalace plašícího zařízení provádějí myslivci v Prostřední Bečvě také pravidelný nátěr stromů látkou, která svým pachem zvěř zažene. "Jsou to všechno finančně zanedbatelné položky. Důležité je zvěř ochránit," doplnila Křenková.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.