Přihlásit

Myslivci a zabijáci? Blbost, říká vedoucí malých myslivců (Orlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivecké kroužky v okrese by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Ten v Kunvaldu existuje už dvacet let a celá doba jeho trvání je spjata s jediným jménem - Vlasta Šlezingrová. Učitelka tamější základní školy už vypěstovala kladný vztah k přírodě u několika generací především kluků. Rok před důchodem si klade otázku, co bude, až ztratí každodenní kontakt s dětmi. V těchto dnech má ale starosti především s okresním kolem soutěže Zlatá srnčí trofej, které bude Kunvald v sobotu hostit.

Devět dětí? Akorát
Soutěž, která má v okrese téměř čtyřicetiletou tradici, dělá jí i bývalému jednateli Okresního mysliveckého spolku Pavlu Chalupovi vrásky. "Budu rád, když bude dvacet dětí," vysvětlil příčinu Chalupa. Kroužky v okrese skoro vymizely a zájem o přírodu válcují jiné trendy. Přitom myslivecký kroužek není jen o myslivosti jako takové, ale obecně o vztahu k přírodě, o ekologii. "Každá minuta, kterou děti věnují takové činnosti, je dobrá. Mně se kroužek daří udržet díky tomu, že jsem učitelkou a jsem stále v kontaktu s dětmi, ostatní myslivci to mají těžší. Scházíme se s dětmi pravidelně každý týden na schůzce, jakmile se ztratí pravidelnost, děti přestanou chodit," přibližuje základy svého úspěchu Vlasta Šlezingrová. Ona sama je z myslivecké rodiny, a tak už v osmnácti letech skládala myslivecké zkoušky a figurovala dokonce už u prvního ročníku Zlaté srnčí trofeje.
Myslivecký kroužek v Kunvaldu navštěvuje devět dětí, podle Vlasty Šlezingrové tak akorát. "Naše škola dělá hodně do přírody. Člověk k tomu musí děti nějak přitáhnout, něco jim nabídnout, samy ze svého zájmu nepřijdou. Navíc je to dost těžké a odborné, takže chodí jen ty, co to opravdu chtějí dělat. Děti se prakticky celoročně připravují na Zlatou srnčí trofej. Mám radost, když zájem potom přejde v zaměstnání, když si ti kluci vyberou ´lesáckou´ školu. A pak třeba přijdou pomáhat se soutěží. Potom si říkám, že to k něčemu bylo. Radost mi dělá i to, když dětem utkví v paměti názvosloví a pak mi řeknou, to jsem machroval, to vím ještě z mysliváku," podělila se o své dojmy učitelka.

Soutěž na stezce
Zlatá srnčí trofej v Kunvaldu se odehraje v přírodě. "Vracím se k tomu, aby to byli myslivci, kdo děti zkouší. Soutěž bude venku, stromy budou děti poznávat rostoucí, ne podle ulomené větvičky, úkoly se budou plnit na stezce," naznačila, co děti čeká, Vlasta Šlezingrová.
Podle ní jsou podobné akce nejlepší odpovědí na negativní vnímání myslivců společností. "Snaha myslivost utlumit není jen o vztahu k myslivcům, jde spíš o to nabourat mysliveckou organizaci jako takovou. A potom ta rádoby ochrana před myslivci jako zabijáky, to je taková blbost. Já jsem myslivec-ekolog, většina myslivců jsou skuteční ekologové. Vždyť my se staráme o zvířata a přírodu, to je hlavní náplň naší práce, střílení je jen krátkodobá záležitost, hlavně je to o té starosti," dodává Vlasta Šlezingrová.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.