Přihlásit

Voda přišla znovu. A škody narostly (Kroměřížský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Stejně jako se znovu zvedly hladiny řek, narostly i škody, které velká voda způsobila.
Předminulý týden povodeň zničila na polích úrodu za zhruba pětatřicet milionů korun. Nyní zemědělci sčítají další škody.
"Objíždíme jednotlivé podniky a vytváříme protokoly o škodách, určovat přesný rozsah nového poškození je tak zatím předčasné. Odhadem se ale částka posune zhruba k padesáti milionům," konstatoval ředitel Agrární komory Kroměříž Milan Hebnar.
Další povodňová vlna podle něj přitížila jak podnikům postiženým už před dvěma týdny, tak i těm, kterým se před tím voda vyhla. "Není to ani tak záplavami, ale množstvím srážek, které zůstává stát na polích. Navíc se musí počítat i s mimořádnými náklady, které přijdou, až voda opadne," upozornil Hebnar.
Zemědělci podle něj budou muset zbylou úrodu chránit postřiky proti houbám a plísním, o to víc, pokud se v dalších dnech oteplí.
Stoupající rtuť teploměrů by ale naopak velmi uvítali myslivci. Zvířatům, která před povodní utekla a pouze zmokla, totiž s mokrou srstí hrozí podchlazení.
Část zvěře ale našla smrt už ve velké vodě, převážně srnčata, malí zajíčci a bažaní kuřata. "Co skončilo pod vodou, je pryč. Ovšem těžko říct, kolik zvířat to může být, alespoň část snad odešla. V žádném případě to ale není dobré," zhodnotil jednatel kroměřížského spolku Českomoravské myslivecké jednoty Jan Buksa.
Přesné škody se podle něj ale budou zjišťovat až za několik dnů či dokonce týdnů, aby se uprchlá zvířata stihla vrátit. Voda ale pořádně potrápila také lesní porosty.
"Půda je teď podmáčená a čekáme potíže na svazích nezpevněných kořeny. Například smrkům, které mají mělký kořenový systém, stačí menší nápor větru a sesunou se i se svahem," varuje jednatel myslivců s tím, že by lidé měli nyní raději omezit pohyb po lesích.
Jednou z nejpostiženějších lokalit zůstává okolí Chropyně, kde v lesích stojí asi půl metru vody a po zvířatech není ani stopy. "Je to hrozné. Myslivce to stojí úsilí, čas i peníze. Budují, krmí, starají se, pak tam hrne voda a je to pryč," posteskl si Buksa.
Podobně jsou na tom ale také rybáři. "Škody zřejmě budou poměrně velké. Nedávno jsme vysazovali plůdky, a ti nejspíš nebyli ještě natolik odolní, aby se ubránili návalu vody," potvrdil hospodář holešovské organizace Moravského rybářského svazu Josef Drábek.
Velká voda ale neubližovala pouze přírodě, ale také majitelům domů či podnikatelům. Své o tom ví například majitelé zatopené hospody ve Zdounkách.
"Vlastní ji tělovýchovná jednota, dostavěna byla 25. dubna. Ve středu jsme tam měli asi metr vody," vysvětlil předseda TJ Zdounky Zdeněk Čevela.
Hostinec podle něj majitelé ještě nestihli pojistit a škodu jim tak nikdo neuhradí.
"Těžko říct, o co přijdeme. Škody tam jsou, ještě větší paseku ale voda nadělala na tribuně. Ta už je starší a nyní je zničená," dodal Čevela.
Velký objem peněz na opravy budou muset vynaložit také silničáři. Voda už ve středu zcela strhla cestu z Koryčan na Jestřabice, včera museli hasiči zase rozkopat metr komunikace z Němčic do Pravčic. Kdy bude znovu uvedena do provozu zatím není jasné.
Voda ale poškodila i další řadu silnic. Například u vjezdu do Kroměříže od Kotojed se objevily velké výtluky.
"V Těšnovicích voda valící se z polí nad obcí zase podemlela obslužnou cestu k zahrádkám a vytvořila v ní kaverny, které se na několika místech propadly," doplnil mluvčí kroměřížské radnice Pavel Zrna.
Cesta musela být uzavřena a po většinu dne řidiči neprojeli ani z Vážan do Kotojed.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.