Přihlásit

Patron myslivců Sv. Hubert by děti z Kladenska jen chválil (Kladenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kladenská čtvrtá třída Základní školy z Amálské ulice vyjela na víkendový výlet do přírody. Cílem byla myslivecká chata v Brodcích patřící mysliveckému sdružení Hubert Třebusice. Účelem výletu mělo být besedování s myslivci o tajích zvěře, poznat opeřené dravce zblízka na vlastní oči, osahat si kožešinu i méně známých zvířátek, rozpoznat trofeje nebo vyslechnout vábničky na zvěř a osahat zbraně.
Srub ležící tam, kde dávají lišky dobrou noc, právě proto je zloději často navštěvovaný, tentokrát obklopený deseti stany a ohništěm ožil dvaadvaceti čtvrťáky.
"Učím na škole čtrnáct let, ale takový výjezd s dětmi do přírody na víkend je první za celou dobu, protože je někdo z rodičů ochotný jako Jaroslav Matějka, který akci vymyslel a vše zajistil. Je to pro mě práce navíc, ale udělám to ráda. Ještě ve čtvrtek bylo počasí takové, že byste psa nevyhnali. Udělali jsme dobře, že jsme termín nezrušili, počasí je úžasné," uvedla učitelka Kateřina Miklasová, která shodou okolností vede též dobře známý školní pěvecký sbor Amálky.
Sobotní dopoledne vyplnil besedou s dětmi Václav Bíba. Zkušený myslivec zajímající se o historii dovedl děti zaujmout, některé ho doslova hltaly. Zavzpomínal na poslední besedu ve stehelčeveské škole, která trvala čtyři hodiny.
Další dobrovolníci s Jaroslavem Šťastným připravovali hru pro odvážné. Stromy propletené lany byly připravené na slaňování. Mezitím v lesních podmínkách kuchařka Jitka Štefanová se svou matkou chystaly oběd, a to typicky myslivecký - srnčí guláš. Pochvala pro kuchařku byla jednoznačná, vylízané ešusy. O sobotní překvapení se postarala sokolnice Stáňa Ledvinková.
Kdy se jim poštěstí být v těsné blízkosti dravců sokola a orla nejmenšího nebo jestřába? V tyto červnové dny je nejvíc takových ukázek, ale různé srazy a společenské lovy sokolnici teprve čekají. "Do kladenské školy chodí vnučky, proto mě napadlo, pozvat je na naši chatu. Celá akce je uspořádaná ke Dni dětí. Ředitelka školy Libuše Holá tuto akci podporuje. Cestovat budeme vlakem, prostor pro deset stanů jsme připravili a zázemí ve srubu taky. Jízda vlakem, stanování a pobyt v lese, to je pro děti velký zážitek," dodal myslivec Jaroslav Matějka.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.