Přihlásit

Myslivci z Horní Bělé se nevěnují jen organizaci prestižních soutěží (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hornobělští myslivci se starají o lesy se vším všudy. Od jejich čistění, přes výsadbu zeleně až ke krmení zvěře a udržování rovnováhy v jejím množství. Svým sousedům dělají navíc myslivci radost i v oblasti společenského života a v plánu mají zamířit i k dětským duším a seznámit je s přírodou.
Myslivci z Horní Bělé se starají o honitbu o rozloze 1030 hektarů. "Je to tak akorát pro našich 23 členů, takže nové přijímáme, jen když někdo odejde. V takovém případě se ale snažíme, aby byl z této oblasti. Jinak když má někdo zájem, lze to řešit tak, že jej mezi sebe vezmeme jako hosta, což má ale určitá omezení," říká předseda MS z Horní Bělé Jaroslav Kraus.
Ve Svatém Hubertu velmi dobře funguje oblast kynologie. "Je to zejména díky Standovi Procházkovi, který se jí věnuje celý život. Kolem něj je ještě několik dalších lidí, kteří mu pomáhají se zařizováním kynologických akcí, které vyneslt hodně vysoko," doplňuje Kraus. Do Horní Bělé totiž na soutěž loveckých psů Memoriál Františka Habedy každoročně jezdí lidé z celé republiky. A dvakrát už Horní Bělá hostila prestižní soutěž Memoriál Rudolfa Kristla, na které psi také projdou lesní a barvářskou zkouškou, a koná se každoročně v různých koutech Česka.
Honitbu má Svatý Hubert zaměřenou hlavně na drobnou a srnčí zvěř. "Jsou tu bažanti, zajíce už několik let nestřílíme a zdá se, že se jejich malé počty začínají zvedat. Množství srnčí zvěře udržujeme celkem uspokojivě, ovšem ne jen odstřelem, ale dost jí skončí pod auty. A snažíme se regulovat černou zvěř," líčí předseda s tím, že Hornobělsko je okrajovou oblastí, kde se vyskytuje sika, takže při ochraně mladé lesní kultury, kterou sika ničí, uloví i několik kusů tohoto jelena. Myslivci se starají o zeleň. "Jsou to zlatí kluci. Uklízejí po lese a v příkopech černé skládky," chválí organizaci starostka Horní Bělé Anna Peřinová. Myslivci ale zeleň i vysazují, pokud to dovolí vlastník pronajaté honitby. "Například obnovujeme remízky, které jsou přirozeným úkrytem zvěře. Zároveň se snažíme sázet tam takové stromy, aby tam zvěř našla i potravu, jako jeřabiny, bukvice, žaludy, kaštany nebo i ovoce," podotýká Kraus.
Myslivci zvěř samozřejmě také přikrmují, snaží se vytvářet i přirozená napajedla a mladé chrání před žacími stroji na polích.
Do toho se každý člen stará o údržbu svého krmelce, zásypu a udržovat je nutné také posedy. Každý rok spolek pořádá také oblíbený bál. "Musím říci, že obec nám vychází hodně vstříc a podporuje nás. Poskytuje nám třeba zdarma sál a věnuje i nějaký dar do tomboly," říká Kraus.
Myslivci mají v plánu podpořit vztah k přírodě i u dětí. "Máme i členy, kteří učí nebo mají děti ve školním věku, takže se chystáme oslovit i děti a ukázat jim, o čem všem je myslivost, že to není jen o střílení," dodal Kraus.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.