Přihlásit

Chovejme se (nejen) v přírodě ohleduplně (Jablonecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Červen je krásný měsíc, plný nového života. V lese se zazelená borůvčí, svěží zeleň buků a bříz vytváří novou kulisu. Louky rozkvetou v pestrobarevný a voňavý koberec.
Příroda přivádí k novému životu i zvěř. V lese i na loukách se začínají objevovat srnčata, muflončata, selata ale také u břehů potoků a nádrží kachňata a místy i bažantí kuřata. Pro milovníky přírody je to pastva pro oči i duši. Každý rok pozoruji tento zázrak přírody s větší a větší pokorou. Každý rok se nemohu dočkat prvních teplých dnů, kdy oschnou louky a ukáží se první zajíčci březňáci. Pozorovat ten zázrak jara, kdy se derou první paprsky slunce korunami stromů a začínají se třpytit první kapky rosy. Je to velké divadlo, kde pozorný divák najde vše!
Sluníčko nás táhne ven do přírody. Hledáme volné chvíle na procházku tichým lesem.
Bereme si s sebou i své rodinné příslušníky a kamarády. Atady je zapotřebí si uvědomit, že nejsme v přírodě sami. Příroda patřínámvšem, ale!
Buďme tolerantní! Každý nový život potřebuje klid. Mláďata zůstávají tam, kde je matka odloží a trpělivě i za cenu života tam na ni čekají! Není to jako u lidí, že si každý dělá co chce. Příroda má svůj řád a zvěř je v přírodě doma. Takové proběhnutí pejska změní, pokud mládě nenapadne hned, minimálně na několik hodin přirozený koloběh. Matka je ostražitá a dlouhé hodiny obchází a pozoruje, než opět k mláděti dojde. Pokud se jedná o čerstvě narozené mládě, může dojít k okamžitému uhynutí.
Pokora je to, co bychom měli v přírodě projevovat. Každý majitel psa tvrdí: "Ten náš nééééé, ten je hodnej."
Pes je v první řadě šelma a jsou tam pořád geny lovce. Ne lovce z hladu, ale pobavit se. Zvěř srnčí, která je v našich revírech nejvíce zastoupena, není vytrvalý běžec. Po krátkém běhu musí zalehnou a odpočinout si. Pokud musí běžet déle nebo je dokonce "hodným" psem štvána, většinou umírá na zápal plic během několika málo dnů!
Dotyk lidské ruky odsoudí mládě ke smrti hladem, matka ho již nikdy nepřijme zpět. I takový je zákon přírody.
Choďme do přírody a užívejme si jara. Chovejme se ale s respektem ke všemu, co nám příroda nabízí. Projevujme alespoň trochu pokory té každoroční kráse jara.
Les je ten nejkrásnější chrám, kde může pokorný a pozorný divák vidět všechnu krásu světa.
Stačí se jen dívat a poslouchat.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.