Přihlásit

Na Novojičínsku hnízdí dva páry orlů mořských (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zatímco zkušený pár dotáhne podle ochránců přírody letošní hnízdění do úspěšného konce a vyvede tři mláďata, hnízdění u druhého orlího páru nedopadlo dobře. "Dokonce jsme mohli letos mít v kraji hned tři zahnízdění. Třetí pár byl objeven na Opavsku. Momentálně o něm nemáme zprávy, ale tam je to s mláďaty asi taky špatné," naznačil člen novojičínské organizace Českého svazu ochránců přírody (ČSOP).
Zřejmě hlavním důvodem, proč se mladým ptákům nepodařilo zahnízdit, je, že se nevypořádali s letošní nepřízní počasí a neochránili narozená ptáčata. Deštivé a chladné období tak přežila pouze mláďata jednoho páru. "Předpokládám, že do deseti dnů vylétnou. Už trénují na hnízdě, je jen otázka času, kdy mávnou křídly," prozradil Orel.
Kde orli mořští hnízdí, nechtějí ochránci přírody z pochopitelných důvodů říci. Postarali se ale o to, aby páry nebyly v hnízdech rušeny.
"Třeba kromě ostrahy, která nemusela být až tak výrazná, jde především o nepřiměřené rušení, způsobené například vlivem těžby lesních porostů nebo jinými lesnickými pracemi," poukázal a dodal, že relativní klid musí být v celém okolí hnízda až do vzdálenosti 200 metrů.
Orel mořský je kriticky ohrožený druh. Je největším dravcem žijícím v ČR. Rozpětí jeho křídel dosahuje až 2,5 metru, samec váží 3,5 až 4,5 kilogramu, samice mohou vážit až 7 kilogramů. Hnízdí na okrajích zatopených území, v jezernatých a rybničnatých oblastech. Odborníci soudí, že dnes v ČR hnízdí asi až 60 párů orlů mořských. Zahnízdění v Moravskoslezském kraji není běžným jevem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.