Přihlásit

Myslivci žehlí škody brigádou (Strakonický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Uvedla to Hana Harantová, ředitelka společnosti Šumava, a. s., v Nišovicích. "S myslivci máme dobré vztahy. Když zjistíme škody, dělají u nás brigády. Chodí například sbírat kámen," upřesnila Harantová. Divoká prasata se nejraději pohybují v řepce a kukuřici. "Ničí i louky tak, že je musíme vláčet a přesít. V kukuřici se objevují i celá kola rozlámaných klasů," doplnila Harantová. Společnost je v kontaktu s mysliveckými spolky ve Volyni, Malenicích i Předslavicích.

Dospělí teď hájení
Selata divokých prasat myslivci střílejí celoročně, ale dospělé kusy mají nyní dobu hájení. "Prasata migrují. Za noc urazí i 80 kilometrů. Nejde vyčíslit, kolik jich je v současné době přesně na Volyňsku. Snažíme se je odradit, rozvěšujeme například pytlíky s vlasy," uvedl člen Mysliveckého sdružení Háj Volyně František Volmut.
Myslivci se snaží předcházet škodám i za pomoci hlídek. Kdyby prasata napáchala více škody, budou náhradu majitelé pozemků požadovat od myslivců.
Podle Václava Tlapáka z odboru životního prostředí Městského úřadu Strakonice je v zákoně o myslivosti i možnost udělení výjimky, pokud prasata působí velké škody a jsou přemnožená.
Po udělení povolení je možné stav zvěře v takovém případě snížit.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.