Přihlásit

Sražená zvěř patří myslivcům (Přerovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Srážka se zvířetem nepatří mezi příjemné zážitky za volantem. Kromě leknutí utrpí většinou řidič i škodu na vozidle. Policisté šetří tyto nehody relativně často. Zraněná nebo usmrcená zvěř pak připadá mysliveckému spolku, na jehož teritoriu se událost odehrála.
Jedenadvacetiletá žena jela v noci na pátek v osobním vozidle Audi směrem od Kojetína do Chropyně. Projela levotočivou zatáčku a z Chropyňského lesíku jí nečekaně vyběhl do cesty srnec.
"Došlo ke střetu s pravou přední stranou vozidla a poté byl srnec odhozen do pravé příkopy," popsala nehodu tisková mluvčí přerovské policie Olga Polanská.
V tomto případě byl mrtvý srnec vyčíslen na tři tisíce korun, oprava vozidla bude stát kolem deseti tisíc. "Za celý loňský rok jsme měli z Přerovska hlášeno pětapadesát pojistných událostí, jež měly souvislost se sraženou zvěří," potvrdil tiskový mluvčí České pojišťovny Václav Bálek skutečnost, že se v noci na pátek nestalo nic mimořádného.
"V sobotu 12. června jsem cestou na kole v úseku mezi Tovačovem a Přerovem napočítal pět přejetých zajíců, stejný počet ježků a tři kočky," podělil se s Deníkem o nedávnou zkušenost Miroslav Pořízek z Tovačova. "Mnoho takových případů by se vůbec nemuselo stát, pokud by řidiči dodržovali předpisy a chovali se ohleduplně nejen k dalším účastníkům silničního provozu, ale i ke zvířatům," dodal.
Ke zraněné nebo usmrcené zvěři volají vždy policisté hospodáře mysliveckého sdružení, v jehož revíru se nehoda stala. Ten zvíře prohlédne a posoudí, jestli je ještě vhodné ke zkrmení, nebo rovnou k odvozu do kafilerky. Zraněné zvíře se pak musí zpravidla nechat utratit. "Většinou za to řidiči ani nemohou," zastal se jich Karel Hlobil z Veselíčka, který je členem mysliveckého spolku. "Pokud zvíře vyběhne z lesa těsně před autem, tak se dá srážce jen dost těžko zabránit," vysvětlil. Podle jeho zkušeností končí většinou pod koly aut srnky a zajíci. Mnohem častěji než dvoustopá vozidla jim prý ale krátí život motorky.
"A turisté, kteří se v lese neumějí chovat, je také docela stresují," uzavřel Hlobil s tím, že zraněná nebo usmrcená zvěř připadá po srážce s vozidlem příslušnému mysliveckému sdružení na základě zákona.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.