Přihlásit

Rekord na zámku Ohrada, jeleny vábilo na pět stovek lidí (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kuriózní rekord zpestřil Národní myslivecké slavnosti, které se konaly v sobotu na zámku Ohrada nedaleko Hluboké nad Vltavou.
Sešlo se tu necelých pět stovek nadšenců, kteří najednou ve 12.30 na nádvoří zámku vábili jelena. "Ještě vydržte," povzbuzoval vábiče profesionální i amatérské Jiří Kasina, šéfredaktor časopisu Myslivost. I v posledních vteřinách půlminutového limitu bylo třeba vábit, aby byl rekord platný. Nádvořím se v tu chvíli rozléhal jelení ryk skutečně rekordní síly.
"Přemýšleli jsme, čím bychom mistrovství republiky ve vábení jelenů zpestřili," uvedl ohledně inspirace za pořadatele pokusu Kasina, který již podobnou akci zažil na Slovensku.
Na pódiu před pokusem vysvětlil Václav Svoboda, mistr v oboru vábení, jak se správně vábí jelen. I když někteří diváci nápovědu odmítali a v nadsázce volali: "To my víme, prostě se volá jelene, jelene." Přesto o několik chvil později všichni poctivě trénovali vábení podle pokynů.
Znalci například rozlišují u jelena vítězný ryk nebo výzvu k souboji. Ne všichni vábiči, kteří byli v sobotu přítomni, ale zacházeli až do takových podrobností. "Bude to jelen mladej a hezkej," řekla jednoznačně na adresu svého budoucího vábení jedna z účastnic, když se jí ptal Jiří Kasina, jakého jelena bude přivolávat. Pobavil obecenstvo i sám, když jeden z předvedených výkonů ohodnotil jako poněkud astmatického jelena. Dokázal však i pochválit. "Výborně," uslyšel například na pódiu sedmiletý Kuba Beran.
Vábiči většinou vzali zavděk vábničkami, které připravili organizátoři pokusu z časopisu Myslivost, ale někteří profesionálové měli i mušle nebo volské rohy.
"Vábniček jsme měli připraveno jedenáct set," uvedla Marcela Kuklová, která spolu s kolegyněmi zájemcům vydávala kónickou trubičku z tvrdého papíru a opatřovala všechny číselným štítkem.
V pravou chvíli pak na Kasinův povel téměř pět stovek účastníků pokusu naplnilo nádvoří zámku Ohrada jelením troubením nebo alespoň jeho co nejvěrnější napodobeninou. Podle oficiálního sčítání byl v Ohradě ustaven v sobotu český rekord pro Guinnessovu knihu rekordů a kuriozit. Napočetlo se při něm 469 vábičů na jednom místě v danou chvíli. Národní myslivecké slavnosti pořádalo Národní zemědělské muzeum s několika partnery, například Českomoravskou mysliveckou jednotou. K vidění byly i ukázky z oboru sokolnictví či výcviku loveckých psů.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.