Přihlásit

Rybáři se možná dočkají odstřelu kormoránů (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

K ústnímu jednání včera na Krajském úřadu dospěla žádost západočeských rybářů o povolení k odstřelu kormoránů, kteří v revírech zdejšího svazu v několikasethlavých hejnech zimují a páchají obrovské škody lovem ryb. Do měsíce by mělo padnout rozhodnutí. Výjimky z ochranných podmínek pro zvláště chráněného ptáka se rybáři možná opravdu dočkají. Otázkou spíše bude rozsah povoleného odstřelu.
Rybáři totiž požadují regulační odstřel kormoránů, a to na území celého kraje. S tím ale zásadně nesouhlasí plzeňská organizace pro ochranu ptactva v čele s Karlem Makoněm. Ten by nejraději nechal vše na přírodě. "My to nejsme schopní vyřešit. Musí se přemnožit tak, aby to pak vyřešily nemoce nebo nedostatek potravy," míní. Přestože si nemyslí, že by povolení jakéhokoliv odstřelu mírně narůstající evropské populace kormoránů bylo přínosné, je ale ochoten připustit plašící střelbu na lovící ptáky. Podle jeho návrhu by se však nesměli kormoráni střílet na toku Berounky a na nocovištích kormoránů, což požadavek rybářů zahrnuje. "Noční odstřel je stejně v rozporu se zákonem o myslivosti," dodává k tomu Makoň.
Plašení, pokud už kormoráni zaloví, nadělá podle jednatele západočeského rybářského svazu Martina Bílého ještě větší škody. "Chceme plošnou výjimku na celý kraj. Pokud se totiž bude střílet jen na lovištích a kormoráni už budou mít úlovky ve voleti, vyvrhnou je, aby mohli odletět. A pak si potravu naloví znovu," vysvětluje Bílý.
Podle odhadů rybářů sežere například třísethlavé hejno kormoránů za stodenní zimování u nás více než dvacet tisíc kilogramů ryb, stejné množství poškodí či zabije, aniž by je zkonzumovalo. Rybářům tak vzniká škoda, která se blíží ke dvěma milionům korun. Populace kormoránů zimujích na Berounce je však zhruba čtyřnásobná.
"Že kormoráni dělají rybářům velké škody, nikdo nezpochybňuje. Musíme brát ale ohled na to, že jde o zvláště chráněný druh," říká referent Krajského úřadu na úseku ochrany přírody Jiří Vlček. Zda žádosti rybářů vyhoví či nikoliv, by prý mohl rozhodnout tak do měsíce. "Možnost povolení odstřelu za určitých podmínek jsme nezavrhli. Je povolený již v asi třech nebo čtyřech jiných krajích, ale myslím, že nikde není možné kormorány střílet plošně. Musíme zvážit problém nočního odstřelu na zimovištích ze všech úhlů," dodal ještě Vlček.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.