Přihlásit

Mladí znalci přírody obstáli se ctí (Náchodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Letos tato soutěž slaví již 40 let svého trvání. Soutěže se zúčastnili kromě zástupců z Rychnovska i zástupci okresu Náchod," prozradila nám Jitka Vaňková Přibylová, která měla na soutěži svá želízka v ohni, a jak se později ukázalo, důvěřovala jim oprávněně. Počasí se vydařilo, sluníčko příjemně hřálo a děti se opravdu snažily, aby dokázaly, co se už všechno ve svých kroužcích naučily.

Tereza Vlasáková ovládla Zlatou srnčí trofej
Soutěž byla náročná. Děti v rozdělení na kategorii "A" 3.-5. třída a kategorii "B" 6.-9. třída absolvovaly nejprve písemný test, který měl 50 otázek z oblasti myslivosti, zoologieabotaniky. Následovala střelecká zručnost, kterou si při střelbě ze vzduchovky ověřili jak děvčata tak i chlapci z obou kategorií. "Vyvrcholením celé soutěže byla poznávací stezka dlouhá cca l km vedoucí lesem v okolí bažantnice, na které měly děti zadáno 100 úkolů, které musely splnit. Úkoly se sestávaly z poznávání bylin, dřevin, preparátů různých druhů zvěře, pomůcek využívaných v myslivosti, stop atd.," vyjmenovávala Jitka Vaňková. Po ukončení soutěže byl pro účastníky připraven vynikající guláš, který přišel všem po takovém výkonu opravdu k chuti. Mezitím, co se dopočítávaly výsledky soutěže, prošel Martin Fojt, který byl jedním z hlavních organizátorů této soutěže, s dětmi poznávací stezku znovu a provedl výkladu jednotlivých stanovišť s úkoly, aby si děti samy mohly ověřit, jestli úkol splnily dobře. Odpoledne následovalo slavnostní vyhodnocení soutěže a vyhlášení vítězů. V kategorii"B"se na prvním místě umístil Tomáš Pišl, v kategorii "A" za okres Rychnov n. Kněžnou Tereza Kozáková a na prvním místě za okres Náchod Tereza Vlasáková, která zároveň dosáhla nejvyšší počet bodů z celé zúčastěné kategorie"A"obou okresů.
"Umístění dalších dětí z okresu Náchod bylo velice pěkné, děti opravdu mile překvapily svými znalostmi a dobře tak reprezentovaly náš okres," pochvalovala si jejich vedoucí.
"OMS Náchod předá vítězi putovní pohár Zlaté srnčí trofeje a doufáme, že se v okrese Náchod najdou další příznivci této soutěže a půjdou do toho s námi. Kroužek mladých myslivců a ochránců přírody zaregistrovaný pod ČMMJ pracuje zatím v okrese Náchod jen jeden a to při MS Kosná Hora a ZŠ Dolní Radechová," prozradila nám včera Jitka Přibylová Vaňková.
Vítězové okresního kola ZST jsou nominováni do národního kola Zlaté srnčí trofeje, které proběhne v měsíci červenci a srpnu na Křivoklátě. "Budeme dětem držet palce, aby se umístily co nejlépe a provedly dobrou reprezentaci našim okresům a našemu kraji,"dodala s úsměvem.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.