Přihlásit

Regály s medem v supermarketu vykradl medvěd (zena.centrum.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jedna z posledních událostí průniku medvědů do lidských obydlí se odehrála až v Bratislavě, konkrétně na sídlisku Petržalka. Nikdo neví, jak se medvěd hnědý mohl objevit v jihozápadní oblasti krajiny a dokonce překročit řeku Dunaj. Policie případ vyšetřuje. Je možné, že medvěd utekl ze ZOO nebo z některého cirkusu, případně překročil přírodní hranice nedalekého Rakouska. Několik svědkú ale prý medvěda spatřilo v Malých Karpatech, na jejichž úpatí se Bratislava nachází.

Sobotní ráno bylo pro prodavače v jednom ze slovenských supermarketů totálně šokující. V suterénu budovy, konkrétně v oddělení potravin, se nacházelo množství porozbíjených skleněných dóz. Zajímavostí je, že poškozeným zbožím byly jen ovocné džemy a různé produkty z medu. Ostatní druhy zboží v jiných regálech zůstaly nedotčeny. Experti na vandalismus vyjádřili názor, že tuto škodu nezpůsobil člověk, ale zvíře. Možná to bude znít zvláštně - jenže nejen podle stop, ale i vzhledem k druhu zničeného zboží, vyslovili mnozí odborníci názor, že by mohlo jít o volně se pohybujícího medvěda. Koneckonců, nebyl by to první případ jejich řádění na Slovensku. Otázkou zůstává, jak se velká šelma bez povšimnutí probojovala do suterénu obchodního domu. A to v oblasti, ve které se volně žijící medvědi dosud nenacházeli.
Celková škoda byla odhadnuta  na sumu přibližně 31 tisíc Kč (1200 eur).  Policie zahájila pátraní po viníkovi.

Medvěd je na Slovensku chráněné zvíře, a proto je případná pomoc myslivců možná až v případě přímého ohrození lidského života. To už ale může být pozdě. Dva čeští medvědologové, bratři Bedřich a Evžen Procházkovi, proto začali psát blog, na kterém se dozvíte, jak se na Slovensku nedat sežrat medvědem. Jejich rady naleznete na adrese bratrimedvedove.blog.cz.

 

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.