Přihlásit

Nepřítelem motáků je norek a člověk, říkají ochránci (Tachovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nebylo tomu jinak ani letos. "Jedná se zpravidla o tří až čtyřdenní akci, kdy jezdíme od rybníka k rybníku, sledujeme průběh hnízdění a výskyt dospělých ptáků," uvedl Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň.
Nejčastěji se pohybují na rybnících kolem Tachova, Boru, Tisové a Plané. Kontrolují celkem 6 rybničních oblastí a téměř třicítku rybníků. "Zatímco na některém rybníce pochopi mizí, na jiných se jejich populace zvedá a nebo dlouhodobě drží na velice slušném počtu. Vše je závislé hlavně na potravní nabídce a kolem rybníka vhodných zemědělských plochách. Tam, kde jsou louky, pastviny a pole s hrabošem polním je počet párů i mláďat na hnízdě vyšší, na druhou stranu tam, kde je řepka a nebo kukuřice, je pochopů mnohem méně," vysvětlil zoolog s tím, že na Tachovsku je populace motáka pochopa v Plzeňském kraji jednoznačně nejpočetnější.

Norek decimuje mláďata
Podle Karla Makoně má moták pochop dva úhlavní nepřítele. "Největším nepřítelem motáka pochopa je právě norek americký, který je nepůvodní, bohužel však hodně se rozšiřující druh, uniklý z farmových chovů. Ten systematicky likviduje nejen snůšky, ale i na hnízdě sedící samice či mláďata," popsal. Další nepřítel je člověk se svojí nenávistí vůči dravcům. "Ještě dnes máme lokality, kde dochází k úmyslnému ničení vajec lidmi, zejména ze strany myslivosti. Na Tachovsku je jednou takovou lokalitou poslední tři roky Úšava. Od doby, kdy na se na rybníku objevily budky pro divoké kachny, zásyp, a přístupové lávky nad vodní hladinu, nacházíme každým rokem pouze prázdná hnízda. To samé platí i o lokalitě u Zadního Chodova, kde jsme dokonce předloni šetřili zastřelená mláďata," trpce konstatoval.

Ptáci mizí
Minulý víkend ochránci zvířat kromě kroužkování motáků také odebírali vzorky krve mláďat volavek popelavých. "Získáváme data o jednotlivých populacích. To se bude hodit. Jednou až se budeme dohadovat odkud se kteří ptáci vzali, tak vědci uvítají, že bude nasbírán biologický materiál. Je to velice důležité proto, že ptáků všeobecně ubývá a já se bojím, že jednou nebudou. Tak abychom věděli jednotlivé příčiny," vysvětlil s obavami o budoucnost Makoň.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.