Přihlásit

Budou zjišťovat dovednosti loveckých psů (Jablonecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pokusím se vám stručně přiblížit zkoušky vloh zkratkou ZV, kterým se také říká jarní zkoušky, protože se většinou konají v jarních měsících.
Každý myslivec kynolog, připravuje svého psa na jeho loveckou upotřebitelnost. Loveckou upotřebitelností se rozumí, že pes dokáže na pokyn svého pána pracovat, ale také svou schopností upozorňovat vůdce na skutečnosti či nastalé situace.
Prvním krokem ke zjištění dovedností a hlavně genetických odkazů rodičů jsou zkoušky vloh. Zkušební řády jsou samostatné pro ohaře, slídiče, retrievery, teriéry a jezevčíky. Jarní svod nám dá základní informace o exteriéru, chrupu, rázu ale i vadách.
Zkoušky vloh jsou prvním testem, který nám odhalí, co je psovi dáno po předcích, nejsou ale zkouškou z lovecké upotřebitelnosti. U ohařů se posuzuje vrozená chuť k práci, klid před zvěří, jak srstnatou tak pernatou, nos, poslušnost, zájem o stopu hledání ale také vodění na řemeni. Specifickou je disciplína vystavování, to je dovednost, která je dána jen ohařům. Předváděný pes či fena při navětření zvěře zaujme strnulý protáhlý postoj směrem ke zvěři. Tím dává najevo vůdci, že navětřil zvěř, zůstává v této poloze než k němu dojde vůdce. Pokud je zvěř daleko, může na tichý povel za zvěří postupovat, nesmí však zvěř zradit.
U menších plemen, která se používají na jinou práci v revíru, se zkouší jiné dovednosti.
Vedle společných jako je nos, vrozená chuť k práci, stopa živé zvěře, vodění na řemeni a ovladatelnost. Pro slídiče, teriéry a jezevčíky je vrozené slídění. Pro slídiče chuť práce ve vodě a pro jezevčíky a teriéry stopa vůdce. To jsou disciplíny pravdy. Tady se pozná z jakého chovu jsou štěňata. Zda jsou z gauče nebo z lesa. Budete se divit, ale ne každý pes dokáže při společném honu či naháňce najít zase svého pána. A potom se čeká na psa i několik hodin, v horším případě i dnů! Jsou i případy, kdy se pes ztratí. Při zkouškách jsou limity do kdy se pes po vyhledání, slídění za zvěří musí vrátit. U slídičů je to 15 minut, u teriérů a jezevčíků 30 minut.
U menších plemen je velmi důležitá hlasitost. Má to svou logiku. Jezevčík se vám ztratí za prvním větším kamenem, ale sleduje-li stopu, musíte to poznat. Říká se tomu myslivecky hlášení. U hlasitého psa je to slyšet podle terénu až na 500 metrů.
Pokud váš kamarád splní všechny disciplíny, obstojí v první ceně. To je potom radosti a děkování, ale také té pravé pýchy na svého kamaráda a přítele, který vás nikdy nenechá ve štychu. Pes totiž daleko dřív pozná, kdo je jeho kamarádem a komu bude projevovat svou lásku a pokoru. Pokud to pochopí i pán, majitel nebo vůdce, je jedno jak tomu budeme říkat, a dokáže to samé dávat psovi, vznikne kamarádství na celý psí život Pokud máte zájem poznat něco z myslivecké kynologie, jste zváni 26. června do Rychnova - Pelíkovic, kde na myslivecké chatě začínají ráno od 8 hodin zkoušky vloh pro ohaře a malá plemena.
Jaroslav Kočárek, předseda kynologické komise, OMS Jablonec

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.