Přihlásit

Medvědí bifteky nebudou (NEW expres)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Neuspěli a nejspíše neuniknou trestnímu stíhání.
Překvapující nález odstartovala rutinní kontrola celníků v prostorách bývalého hraničního přechodu na dálnici D2 u Lanžhota na Břeclavsku. Při hledání zboží, které uniklo celnímu dohledu, si vytipovali auto se dvěma Čechy vracejícími se ze Slovenska.
"V zavazadlovém prostoru celníci našli čerstvou nasolenou kůži s hlavou medvěda hnědého a dva kusy masa. Na zadních sedadlech byla položena ještě jedna kůže s hlavou, ale preparovaná a pravděpodobně starší. Muži nepředložili k trofejím žádné doklady a tvrdili, že je koupili v hospodě a maso mělo prý pocházet z divočáka," uvedla mluvčí jihomoravských celníků Lada Temňáková. Lovecká výstroj a dvě kulovnice ve voze postačily k tomu, aby celá historka byla pro celníky více než jen nevěrohodná. Medvěd hnědý sice na Slovensku začíná být přemnožený, podobně jako u nás bobr, a je zdrojem mnoha problémů včetně útoků na člověka, to ale nic nemění na skutečnosti, že je podle mezinárodní úmluvy CITES a souvisejících evropských unijních předpisů zařazený do seznamu nejpřísněji chráněných živočichů. "K případu byl proto přivolán pracovník České inspekce životního prostředí, do jejíž kompetence tato problematika spadá. Ten trofeje převzal," dodala mluvčí. Dvojici hrozí trestní stíhání.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.