Přihlásit

Vyhýbal se srně a následný náraz do stromu nepřežil (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Událost popsal policistům řidič, který nehodu viděl.
Mluvčí českokrumlovské policie Michaela Pavlíčková konstatovala, že muže museli z vraku vozidla vyprošťovat hasiči.
Policisté ročně počítají takové havárie jen na jihu Čech v desítkách a jsou obvyklé právě na Českokrumlovsku a na Prachaticku. Podle mluvčí neexistuje jakákoliv univerzální rada, jak střetu se zvěří předejít.
Předseda mysliveckého sdružení v Jílovicích na Českobudějovicku Josef Netrefa odhaduje, že střetu se zvěří se dá pozorností zabránit v padesáti procentech.
"Myslím, že by se takové srážky zmenšily asi na polovinu, kdyby řidiči dodržovali doporučenou rychlost. Ideální je však šedesátka. Když se řidič podívá ke kraji vozovky, uvidí tam záblesk světel (očí) srny nebo další zvěře a pak je dobré zastavit nebo výrazně zpomalit," řekl.
Zmínil, že tento postup je účinný, když například srna vozovku přechází. "Jde pomalu a před silnicí se na chvilku zastaví, pak je oslněná světly a zmatená, takže vstoupí přímo doprostřed vozovky před auto. Stačí zhasnout světla a ona odběhne," dodal Netrefa.
Jestliže je však podle něho srna pronásledovaná třeba divokým prasetem, do vozovky doslova vlétne, zareagovat je nemožné. Upozornil, že srny většinou přecházejí ve větším počtu. Každý by měl předpokládat, že pokud přešla jedna, jde za ní další.


 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.