Přihlásit

Výstava s mysliveckou tematikou v Čapkově sále (Náchodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Původně avizovaná výstava měla představit lovecké trofeje exotických zvířat, jejich úpravu, obrazy a řezby zaměřené na loveckou a mysliveckou tématiku. Před instalací expozice ale bylo rozhodnuto, že výstava bude rozdělena do dvou samostatných celků, aby byla přehlednější a některé unikátní exponáty tak ve velkém množství nezanikly.
V prvním celku se tak se svými obrazy a řezbami na téma zvěře jak exotické, tak i nám dobře známé z místní přírody, představuje hronovský amatérský výtvarník a řezbář Karel Hurdálek. Výstava je doplněna několika trofejemi exotických zvířat, které zapůjčil František Holman.
Hronovský rodák Karel Hurdálek (68) se malování věnoval již od útlého dětsví, ale tehdejší doba byla složitá a tak na nějaký vývoj na umělecké škole nebylo ani pomyšlení. Po absolvování Základní školy musel nastoupit do bývalé Sauerovi textilky, kde strávil dva roky. Poté nastoupil do učení na lesnickou školu, po jejímž absolvování nastoupil do lesního závodu jako těžař dřeva. Tam si ještě více prohloubil vztah k přírodě a byla možnost i k pozorování chování zvěře, kterou později zachytil do svých obrazů. Po pětileté práci v lese pracoval dva roky u restaurátorského mistra p. Kafky v Červeném Kostelci, kde se přiučil k preciznosti a schopnosti rozpoznávání detailů a odstínů barev, které přispěly k dokonalejší skladbě obrazů. V roce 1971 nastoupil do podniku Komunálních služeb, kde pracoval sedmnáct let v kamenosochařství a potom ještě devět let v kotelně Rubeny. Po celou dobu aktivního života se ale plně věnoval svému koníčku - výtvarnému umění. Před odchodem do starobního důchodu se čtyři roky jako živnostník věnoval výrobě drobných uměleckých předmětů s mysliveckou tématikou. Po odchodu do penze se již začal plně věnovat své zálibě v malování obrazů a řezbářské práci, což aktivně provozuje dodnes. Svoji amatérskou výtvarnou kariéru zahájil již na Základní škole, kde navštěvoval malířský kroužek a pro místní loutkové divadlo vytvářel kulisy.
V průběhu života se setkal i se spoustou významných lidí, kteří byli inspirací v dalším zdokonalování jeho umělecké činnosti. Mezi nimi byli například bývalý ředitel ZOO ve Dvoře Králové ing. Vágner, nebo známý malíř pravěku Zdeněk Burian, se kterým se seznámil v roce 1973 a až do roku 1981 ho pravidelně navštěvoval. Tento malíř byl pro Karla velkou inspirací a učitelem a jisté prvky tohoto významného malíře jsou znatelné i z jeho obrazů.
Životní sen se splnil Karlovi v roce 1998. Tehdy se zúčastnil lovecké výpravy do Tanzanie a na Zanzibar, kde měl možnost načerpat spoustu inspirací do další umělecké tvorby. Dalším osudovým krokem bylo spojení s Františkem Holmanem, který mu umožnil aby s ním absolvoval cesty na lovecké výpravy do exotických krajin, kde byla velká možnost čerpání inspirací pro malířskou tvorbu.
"Rád bych poděkoval všem kamarádům a známým, kteří mě v průběhu života pomáhali s mojí tvorbou a od kterých jsem měl možnost se i něco přiučit. Mohl bych zde připomenout alespoň jeden nezapomenutelný zážitek, který se stal na naší první výpravě s Františkem Holmanem do Vysokých Tater, kde jsme se pokusili přiblížit k brlohu medvědice, což se nám povedlo. Dostal jsem se k ní asi na dva a půl metru, když v tom na nás vyběhla. My jsme se rozprchli do stran a ona mezi námi proběhla a naštěstí se nikomu nic nestalo. Výjev z tohoto zážitku je zachycen i na jednom zde vystaveném obraze.
Jsem velice rád, že zde mohu přivítat svého kamaráda malíře Jiřího Málka, se kterým se vidíme poprvé po padesáti letech. Po celou dobu jsme si pouze telefonovali nebo vedli písemnou korespondenci. Děkuji všem, kteří se slavnostního zahájení zúčastnili a přišli mě tak morálně podpořit," řekl Karel Hurdálek.
Výstava je přístupná na velkém sále každý všední den od 8:00 - 17:00 hod. a v sobotu od 9:00 - 13:00 až do 10. července 2010.
Další část výstavy, ve které budou představeny trofeje exotických a u nás i neznámých zvířat, se je plánována na konec letošního roku.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.