Přihlásit

Ptačí rezervace na Metuji (Rytmus života)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Cesta od vesnice Starý Ples u Jaroměře je hrbolatá, jak se na polní cestu sluší a patří. Jednou bude upravená pro návštěvníky, ale teď vyžaduje šoférskou šikovnost. Zastavujeme u konstrukce s podložkou pro čapí hnízdo. "Zatím si to tu jen obhlíželi, ale doufám, že se k nám brzy nastěhují," říká o oblíbených bílých ptácích Miloslav Hromádko, správce ornitologického parku.

Vhodné podmínky pro živočichy se vytvoří
Jak on, tak ředitel České společnosti ornitologické (ČSO) Zdeněk Vermouzek zdůrazňují, že plánovaný park nebude klasickou přírodní rezervací. "Nejde nám o ochranu krajiny s živočichy, jak se dochovala," vysvětluje Zdeněk Vermouzek, "ale naopak chceme vytvořit podmínky především pro ptáky v místech, která dnes nejsou z přírodního hlediska nijak výjimečná." Josefovské louky nedaleko Jaroměře jsou pro to ideální. Většina našich druhů ptáků potřebuje pro svou obživu mokřady a Josefovské louky jsou stará zátopová oblast, kde byl na počátku 20. století vybudován pozoruhodný vodní systém. "Původní bažiny byly přeměněny v kulturní louky. Stavitelé vytvořili kanál, vlastně vedlejší rameno Metuje, kam se odváděla přebytečná voda. Zároveň byly vybudovány zavodňovací strouhy, které v případě potřeby vodu zase přiváděly," vysvětluje Miloslav Hromádko. Tento systém chtějí ornitologové rekonstruovat, takže bude možné ovlivňovat množství vody v oblasti podle potřeb ptáků. Navíc jde o pozoruhodnou technickou památku. A do třetice: Přirozené koryto Metuje a umělé rameno řeky tvoří hranici budovaného parku. Louky jsou tak přístupné pouze ve třech místech.
Od čapího hnízda se přesouváme k budoucímu bydlišti ledňáčků. Je to umělý kontejner naplněný hlínou, který napodobuje říční břeh, v jakém si ledňáčci hloubí hnízda. S umělými kontejnery pro ledňáčky mají výborné zkušenosti v Německu. Odtud ornitologové čerpají i další praktické poznatky, jak ptačí park budovat.

Vytvořit nový park je dlouhodobá záležitost
Provozovatelem přírodního parku Josefovské louky totiž není stát, ale ČSO. V západní Evropě už soukromé rezervace existují.
Vytvořit ornitologický park ale bude běh na dlouhou trať. Z plánované rozlohy asi 80 hektarů je totiž zatím vykoupeno pouze 5 ha. ČSO sice získala na výstavbu nutných zařízení dotace z Evropské unie, ty však nelze na nákup pozemků použít. Velká rozloha parku je přitom nutná, aby ptáci měli dostatek potravy. Už teď ale bylo možné vyhloubit tůňky, ve kterých se usazují obojživelníci.

Potravinová základna je pro ptáky nezbytná
Právě ti tvoří důležitou potravinovou základnu, která přitahuje na Josefovské louky stále nové ptáky. Určitě se sem nastěhují i čápi, kterých zde dříve žilo několik párů. A s nimi se na Josefovských loukách určitě usadí kolihy, čejky, vzácní dravci a spousta dalších krásných živočichů.
Více na
www.birdlife.cz, odkaz Josefovské louky. Najdete zde i plán akcí. Kontakt na správce parku Miloslava Hromádka: hromadko@ birdlife.cz, tel. 733 521 691. Zde je možné domluvit také sponzorské dary. Č. účtu: 40037-1922224339/0800, var. symbol 777. A

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.