Přihlásit

Myslivci se nelíbí jednání některých ochránců přírody (Tachovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tomáš Minich je člen Místního myslivecekého sdružení Lesy Staré Sedliště a také nájemce Úšavského rybníka. Také na tomto rybníce v nedávné době došlo ze strany plzeňských ochránců zvířat k monitorování a kroužkování motáků pochopů, jak o tom Deník informoval. "Právě na základě tohoto článku jsem se rozhodl kontaktovat Deník, protože jsou v něm vědomé lži," uvedl Minich. "Bylo tam uvedeno, že někdo úmyslně poškozuje na Úšavském rybníce hnízda motáků pochopů, ale to není pravda. Letos například jedno hnízdo vůbec nebylo obsazeno," vypověděl myslivec a nájemce rybníka.
Motáky pochopy na Úšavském rybníce ochránci monitorují a kroužkují už od roku 1997. "Každým rokem zde hnízdily jeden až tři páry těchto dravců a až do doby, než se na rybníčku začaly objevovat první známky mysliveckého hospodaření, jsme zde mláďata pochopů úspěšně kroužkovali," podotkl Karel makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni a pokračoval: "Přesněji řečeno, od doby, kdy začal na rybníce intenzivně hospodařit člověk, nevylíhlo se ze snesených vajec nic a z hnízda nevylétlo ani jedno mládě pochopa."
Podle Tomáše Minicha ochránci také poškodili hnízdní budky pro kachny březňačky. "Viděl jsem, že budky tam nejsou. Když příjde nějaký vandal, tak je třeba zničí a nechá je na místě. Jenže ony byly rozmlácené a pohozené v křoví za rybníkem," dodal s tím, že zjišťoval, kdo to mohl udělat. "Dozvěděl jsem se, že tam byli ochránci přírody z Plzně a z naší komunikace pak vyplynulo, že to zničili právě oni," vysvětlil Minich. "Vadí mi, že se vydávají za ochránce přírody a udělají takovou lotrovinu, hodlám jim zakázat přístup na rybník," konstatoval.
"Co k tomu dodat? Možná náhoda, možná záměr, ale já vím své zrovna tak, jako pan Minich," reagoval Makoň. Se zákazem přístupu na rybník souhlasí. "Ale zejména pro ty lidi, kteří nemají příslušnou výjimku ze Zákona o ochraně přírody a krajiny k rušení zvláště chráněných živočichů hnízdících v rákosí, kterým bezesporu moták pochop je a kterou rovněž bezesporu pan Minich nemá," dodal Makoň.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.