Přihlásit

Liběšičtí myslivci se již třetím rokem věnují chovu bažantí zvěře (Litoměřický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V rámci restitucí se naše vybudovaná odchovna vrátila původnímu majiteli. Před třemi lety se otázkou chovu začal zabývat hospodář MS Sedlo, který vybudoval odchovnu pro bažanty i rybník k odchovu kachen na svém pozemku. Jak se mu to daří? Velká pozornost je věnována již před samotným odchovem zejména dezinfekci všech prostorů odchovny, a to jak vnitřním, tak venkovním. Pozornost je věnována také trvalé péči při samotném odchovu, zejména u malých bažantích kuřat a správnému dávkování krmných směsí a dodržování teploty v odchovně.
Část bažantů je vypouštěna do honitby před hony, část na jaře. Ukazuje se, že bažantí zvěř, která při honech ulétla, celkem dobře prožila zimu a slepičky vyvádějí kuřata.
Obdobnou zkušenostmáme i z jarního vypouštění zakomorovaných bažantů. Zvyšuje se výskyt bažantí zvěře v honitbě. Letos bylo nakoupeno 1200 kusů bažantích kuřat, odchov se daří, což ukazují malé ztráty při odchovu.
Vytváření dobrých podmínek k zazvěřování revíru je tlumení škodné, vybudovaly se čtyři umělé nory v lokalitách, kde jsou bažanti vypouštěni. V naší honitbě máme dva rybníky, dříve jsme se museli spoléhat jen na divoké kachny, neboť úlovky nebyly velké. Letos jsme nakoupili tři sta káčat a ve čtyřech týdnech jsou vypuštěna na rybníky. V minulém roce se podstatně zvýšil lov kachen. Leckdo může o správnosti tohoto směru pochybovat, ale jiná cesta k zazvěření revíru, zvýšení jeho užitkovosti a ke zvýšení lovu nevede.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.