Přihlásit

Seriál Nás učí příroda pokračuje (Krkonošský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Programy jsou součástí environmentálního vzdělávání, kterému se ochranáři věnují.
"Po lednovém startu se zoologicky zaměřeným programem Jelen lesní, seznamte se, pokračuje akce dalším dílem. Jeho tématem je geologická minulost a geomorfologický vývoj nejvyšších českých hor - Po stopách krkonošských ledovců," informoval mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.
V uplynulých dnech přiblížili organizátoři účastníkům, kde se ledovec rozprostíral, jaké po sobě zanechal stopy, kdy roztál akamaž došel.
Téměř dvacetikilometrovou trasu Obřím dolem ke Slezskému domu, na Sněžku a k Luční boudě absolvovalo prvních 14 účastníků.
"Na uvedené cestě se zastavili u několika, pro laika nenápadných mezí a terénních nerovností, které jsou vlastně kamenitými valy - morénami nahrnutými čtvrtohorními ledovci. Na úbočí Sněžky hledali souvislosti s hromadou písku a závěrem ledovcového údolí, karem. S geologickou mapou v ruce studovali, jak zdejší horniny ovlivňují tvary současných hor. Vedle těchto poznatků si dobře uvědomili, čím jsou právě Krkonoše jedinečné nejen v České republice, ale v celé Evropě," popsal ledovcové zkoumání Radek Drahný.
Ochranáři připravují v národním parku další akce zmíněného cyklu. 21. srpna na téma Proč je hořký hořec? 4. září s titulem Mravenčení, 15. září Jak kůrovec kůru kouše a 9. října se účastníci opět vydají Po stopách krkonošských ledovců.
"Letos zahájený zimní výukový program Jelen lesní, seznamte se, jsme mohli připravit jen díky dlouhodobě fungujícímu systému přezimovacích obůrek, v nichž je jelení zvěř přes zimu uzavřena," připomněl Radek Drahný.
Přes řadu omezení (například limitu počtu míst v pozorovatelně a maximální četnost programu jednou týdně po dobu asi 10 týdnů v průběhu ledna, února a března) se tohoto programu v průběhu zimy zúčastnilo 135 lidí. S ohledem na jeho úspěšnost bude program pokračovat i v roce 2011.
Programy Nás učí příroda nejsou zaměřeny pouze na děti různých věkových kategorií, ale také dospělé. Přibližují živou i neživou přírodu Krkonoš. Při každém z nich chtějí ochranáři představit jeden krkonošský druh nebo jedinečný fenomén jako součást ekosystému.
Po absolvování cyklu dostávají účastníci dřevěnou klíčenku, kterou nelze získat nikde jinde. Pro milovníky Krkonoš mohou tyto klíčenky být unikátní památkou.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.