Přihlásit

Lesní zvěř na Mělnicku žízní (Mělnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Největší problém s přírodními zdroji vody hlásí myslivci kolem Řepína a Byšic. Na vině není podle nich jen teplé léto, ale zejména čerpání spodních vod v okolí Mělnické Vrutice.
"V lesích vyschly všechny potůčky a rapidně klesla hladina spodních vod, takže zvěř má k napájení jen dešťovku. Když vyschnou kaluže, zvěř se dostává do stavu dehydratace," uvedl pro Deník myslivecký hospodář honebního společenstva Bora Řepín Petr Červinka a doplnil, že vlivem nedostatku vody mají srny a daniely málo mléka, což se negativně projevuje na vyspělosti mláďat.
Myslivcům nezbývá nic jiného, než pitnou vodu dovážet do lesních napáječek. "Snažíme se budovat malá jezírka, ale všechno je málo dostačující. Není tak neobvyklé vidět v lese srnce s roztaženými běhy a vyplazeným lízákem," řekl Červinka. Dehydratace zvěř navíc připravuje o plachost.
Lesní hospodář společnosti Lesy Hluboká Josef Procházka, jehož revírem jsou lesy kolem Byšic, vidí za nedostatkem vody také silný odběr vodáren.
"Musíme několikrát do týdne do lesa navážet kubíkovými nádržemi vodu. U hájovny máme do lesního pítka přímo zaveden vodovod," připomněl lesník.
Vedra trápí také myslivce na Všetatsku. Podle Oldřicha Lauba extrémní teploty zřejmě způsobí slabý a nebo žádný přírůstek drobné zvěře. "Je to problém hlavně u mladých zajíců a bažantů, v takových vedrech prostě nepřežijí," vysvětlil hospodář Mysliveckého sdružení Všetaty Přívory.


 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.