Přihlásit

Zbyněk Kovář už podruhé pokořil evropskou střeleckou špičku (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pochlubit se tím může dvaatřicetiletý Zbyněk Kovář z Ratiboře, který se sportovní střelbě věnuje zhruba deset let. S neomylnou přesností a obdivuhodnou rychlostí dokáže pálit z pistole, brokovnice i útočné pušky. Své schopnosti a poctivý trénink zúročil Ratibořan na počátku července v polském městě Starachowice, kde se zúčastnil třídenního turnaje s názvem 3GUN Squad-Senator Cup 2010.
V celkovém hodnocení nenašel přemožitele a obsadil první příčku. Podařilo se mu tak obhájit výsledek, kterého dosáhl již na loňském prvním ročníku této střelecké soutěže. 3GUN Squad-Senator Cup je mezinárodní závod, kterého se účastnili střelci z Čech, Polska, Slovenska, Litvy či Slovinska. "Závod je jedním ze dvou svého druhu, které se v letošním roce v celém světě konají. Jeden v Polsku a druhý v Jihoafrické republice," říká Zbyněk Kovář.
Účastníci musejí při závodě prokázat svou všestrannost, soutěží totiž ve střelbě z pistole, pušky i brokovnice. "Co se pistole týče, střílím standardně vyráběnou zbraní bez jakýchkoliv úprav. Dala by se popsat jako zbraň služebního charakteru," přibližuje muž, který je členem Sportovního klubu policie ve Vsetíně.
Každý ze tří dnů závodu v polských Starachowicích vyhradili pořadatelé právě jednomu druhu zbraně. "Celkem se zúčastnilo na sedmdesát střelců, kteří představují v uvedených kategoriích světovou špičku, mezi nimi například letošní mistr České republiky ve střelbě z brokovnice Radek Lysý," upozorňuje střelec.
V celkovém hodnocení, které zohledňovalo výsledky všech tří samostatných kategorií, se ale nakonec všichni museli sklonit právě před Zbyňkem Kovářem z Valašska. "V pistoli jsem byl první, v pušce druhý. V brokovnici jsem skončil sice až čtvrtý, ale na celkové vítězství to stejně stačilo. Obhájil jsem tak vítězství v tomtéž turnaji z loňského roku," neskrývá radost Kovář.
Sportovní střelba je podle valašského ostrostřelce na velmi dobré úrovni a bez problémů snese i porovnání s celosvětovou scénou. "Z pohledu kvality střelců jsme na šestém místě ve světě, přestože jsme malá republika a střelecká základna tady čítá asi pět set členů. V porovnání třeba s Amerikou, kde se stejnému sportu věnují tři miliony lidí," říká Kovář.
Vynikající střelci se podle něj najdou v každé věkové kategorii. "Vše záleží jen na tom, jak je člověk takzvaně vystřílený, vše přichází postupem času. Chce to ale věnovat tréninku dostatek času," míní střelec.
Sám se nyní připravuje na další střelecká klání, byť současně řeší také otázku budoucího bydlení. "Chystám se budovat domek. Ale chtěl bych ještě určitě stihnout mistrovství Evropy ve střelbě s pistole, které se bude konat v září v Srbsku," prozrazuje nejbližší plány Zbyněk Kovář.
Díky jeho dlouhodobě skvělým střeleckým výsledkům se mu nyní naskytla možnost střílet také za jednu slovenskou zbrojovku.
"Po deseti letech střílení tak konečně budu mít silné zázemí," slibuje si od nabídky Kovář.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.