Přihlásit

Na Příbramsku řádí pytláci (Příbramský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Potíže s pytláctvím mají podle mě všichni. Často se mi stane, že jdu ráno do honitby a narazím na čerstvé vyjeté koleje od čtyřkolky. V těchto místech určitě nikdo nezávodil, ale spíše si obhlížel terén nebo už přímo pytlačil," uvedl Pavel Nekl, člen Mysliveckého sdružení Milín. Podle Nekla pytláci používají také zařízení pro noční vidění a lov v noci pro ně není prý problém. "V květnu jsme našli vývrh a u toho koleje. Mylím, že toto byla zrovna práce neznámých střelců," dodal ještě Pavel Nekl.
Střelné zbraně však nejsou jediný způsob, jak pytláci zvěř loví. Hospodář Mysliveckého sdružení Milín František Salivar Denáku řekl, že někdy místo zbraně používají psy. "V zimním období jsme registrovali tři případy. Na Padáku v Příbrami a u Milína jsme našli naprosto znehodnocené, roztrhané kusy zvěře. Třetí případ byl mezi Konětopy a Jerusalemem. Tam se k tomu nachomýtla dokonce listonoška, která se snažila psa zahnat, ale málem se pustil i do ní. Když jsme na místo dorazili, pes už byl pryč," konstatoval František Salivar. Další způsob, který pytláci používají, jsou prý nastražená oka. V nich myslivci občas naleznou i rozložený kus. "Zvíře se chytí a pytlák ho tam nechá. Nevím, proč to ti lidé dělají. Jestli se chtějí pomstít nám nebo té zvěři, fakt nevím," nechápe myslivec František Salivar.
Myslivci se domnívají, že pytláci loví nejvíce v noci a sami prý mají určité podezření, ale nemohou to prokázat, takže jsou stále bezmocní. Požádali o pomoc i policii.
"V určitých lokalitách provádíme častější kontroly, ale zatím jsme bezmocní," potvrdila policejní mluvčí Lenka Pavlová.
František Salivar závěrem dodal, že v zimě zvěř myslivci léčí různými medikamenty proti chorobám, po kterých je zvěřina po určitou dobu nepoživatelná.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.