Přihlásit

Jezevčíci soutěžili, který je nejhezčí (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jezevčík, kam se podíváte. Přesně 147 zástupců tohoto plemene přijelo včera bojovat do Březové na Zlínsku o titul toho nej jezevčíka v České republice. Na tamním sportovišti uspořádal jejich výstavu Klub chovatelů jezevčíků. "Každý rok máme tři klubové výstavy, z nichž jednu pořádáme na Moravě. No a naši členové se nabídli, že zorganizují jednu z nich tady v Březové," vysvětlil předseda Klubu chovatelů jezevčíků Radomír Svoboda.
Březovská výstava přilákala chovatele nejenom z celé České republiky, ale i ze Slovenska a také jednoho z Německa. "Ten s sebou přivezl pět jezevčíků," ukázal ještě Svoboda na tranzitní vůz plný kotců pro psy.
Přísná porota každého jezevčíka zvážila, pak hodnotila jeho stavbu těla, chrup i kvalitu srsti. Pes poté musel absolvovat se svým pánem i promenádu v kruhu, aby se porota opět mohla podívat, jestli umí hezky chodit a zda správně drží tělo.
Své dva malé patnáctiměsíční ušaté krasavce přijela ukázat Danuše Chmelařová z Podolí u Přerova. "Manžel je myslivec, tak proto máme zrovna jezevčíky. A máme je rádi," vyprávěla žena, zatímco česala jednu ze svých fenek. "Před soutěží by se správně neměl pes nijak zvlášť upravovat. Maximálně tak dva týdny předtím vykoupat a pak jen česat a česat," vysvětlila ještě chovatelka.
Své první výstavy se také včera zúčastnil i šestiměsíční Regi se svou dvanáctiletou chovatelkou Jasmínou Moučkovou z Hustopečí nad Bečvou. "Děda chová jezevčíky, tak mně jedno štěně dal. Je to skvělý pes. Nevyměnila bych ho ani za nic," pohladila školačka svého čtyřnohého přítele.
To naopak jezevčíci chovatelky Světlany Dittrichové z Vikýřovic na Šumpersku už mají za sebou nejednu podobnou výstavu. "Byli jsme snad všude, i v zahraničí na světové výstavě. Chováme je už sedm let. Manžel přišel s tím, že chce jezevčíka a přes to nejel vlak. Tak jsme si pořídili jednoho a teď jich už máme devět," pochlubila se žena. Přestože její pejsci už vyhráli nejednu soutěž, včera byla podle ní konkurence velmi vyrovnaná. "Rozhodčí se s tím rozhodně nemazlí. Jsou dost přísní," pousmála se ještě chovatelka.
A příští rok se mohou majitelé tohoto plemene těšit na vskutku ojedinělou možnost. Klub chovatelů jezevčíků totiž připravuje světovou výstavu, která by měla být v Praze.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.