Přihlásit

Tularémii nepřenášejí jen zajíci (Jihlavské listy)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

* Jak jste se k vyšetřování tularémie dostal?
Začal jsem se tomu věnovat jako myslivec a veterinář, a to z vlastního zájmu. U zastřeleného zajíce vezmu krev a pomocí takzvaných antigenů tuto chorobu zjistím, nebo vyloučím. Pokud je výsledek pozitivní, dám zvíře na další vyšetření do Státního veterinárního ústavu v Jihlavě. Jen upozorňuji, že před vyšetřením nesmí zajíc zmrznout. Vyšetřuji i na Havlíčkobrodsku a Žďársku. Za sobotu objedu třeba i osm honů. Jsem taková malá pojízdná laboratoř. Pokud se nemoc potvrdí, vydávají se poměrně přísná opatření pro dotčenou oblast.

* Má vaše vyšetření přímo na místě nějakou výhodu?
Zejména v tom, že pozitivní zajíce hned odvezu. Myslivci po honu nemusí na vyšetření čekat a zajíce někde separovat. Po mém vyšetření mohou hned se zajíci manipulovat, rozdat je nebo prodat.
Z toho důvodu jsem to začal dělat, abych myslivcům toto umožnil. Je to pro ně výhodné i finančně. Vyšetřuji zajíce tam, kde jsou ohniska.

* Kde se tularémie na Jihlavsku nejvíce vyskytuje?
Zejména v severních částech okresu. Jen chci upozornit, že při výskytu se vyznačují ochranná pásma i v okolních obcích. Pak mají myslivci povinnost všechny zastřelené zajíce vyšetřit. Pokud bude po dva roky negativní nález, tak se opatření zruší. Tady na Jihlavsku to dělám tři roky a musím konstatovat, že výskyt tularémie se neustále rozšiřuje.

* Kdybyste na Jihlavsku zajíce nevyšetřoval, bylo by tady míň ohnisek?
Pravděpodobně ano. Po mnoha honitbách pobíhají nakažení zajíci, ale nikdo to nezjistí.

* Kdo se nejčastěji tularémií nakazí?
Většinou to bývají šoféři, kteří seberou na silnici zajetého zajíce. Musím podotknout, že nakažený zajíc ztrácí plachost, a proto častěji končí pod koly aut. Může se jednat i o relativně zdravé zvíře, které ale má v sobě zárodky nemoci po jejím překonání. Dříve, když se hodně stlalo slámou, stávali se oběťmi i chovatelé domácích zvířat.

* Z jakého důvodu?
Nejedná jen o chorobu zajíců, ale přenášejí ji všichni hlodavci. Tedy i myši. Kdo vdechl prach ze slámy, ve které byly nakažené myši, mohl onemocnět. Bylo to i smrtelné, ale teď díky antibiotikům se to dá léčit. Je to přenosné i v opačném případě, tedy z člověka na zvíře, což je ovšem velice ojedinělé.

* Jak se onemocnění projevuje?
Člověk dostane horečky, zduří mu mízní uzliny. Než se na příčinu přijde, trvá to dost dlouho, zvlášť když se člověk nepřizná, že s nějakým zajícem manipuloval.

* A nakažený zajíc uhyne?
Už jsem říkal, nemusí uhynout, ale v jeho těle zůstanou zárodky a ty to přenášejí na další populaci, nejčastěji při páření.

* Dá se tularémie z přírody vymýtit?
Myslím si, že velmi těžko. I kdyby se všichni zajíci vystříleli, v dalších hlodavcích choroba zůstane. Třeba lovci ondater tuto nemoc měli velice často. Říkalo se dokonce, že se jedná o nemoc lovců ondater.

* Může se člověk nakazit několikrát?
Pokud by k tomu došlo krátce po nakažení, má člověk v sobě protilátky. Ty ale časem zmizí a hrozba tady je.

* Chodím rád do přírody, jak se mám chovat, abych tularémii nedostal?
Určitě nesbírat padlé zajíce, zejména ty, kteří jsou sraženi auty. Sice se za nález zajíce dostává 150 korun, ale tuto činnost raději přenechte členům mysliveckých sdružení. Jen tak na okraj, za sražené zajíce vozidly se tyto peníze nevyplácejí.

* Přece jen, to vyšetříte všechny zastřelené zajíce?
Musíme si uvědomit, že jejich populace se dost snížila. Lovecká sezona trvá v měsících listopad a prosinec. Za rok 2008 jsem vyšetřil 271 zajíců a z toho bylo 48 pozitivních. V roce 2009 jsem vyšetřil 345 zajíců, z toho bylo jenom 23 kusů pozitivních.

* Je pravda, že se zajíci stahují do blízkosti měst?
To mohu potvrdit. Není tady velkoplošné hospodaření, nacházejí tady pestrou stravu i příhodné podmínky pro život. Nevadí jim ani pejsci. I mezi těmito zajíci se mohou nacházet pozitivní jedinci.

* Přivítal byste, aby se vyšetřování přímo v terénu věnovalo víc vašich kolegů?
Přípravek na vyšetření je velice drahý. Pokud ho veterinář nevyužije, může ho vyhodit. To spoustu kolegů odrazuje.

* Dotknu se dalšího problému, zúčastním se nějakého plesu a vyhraji v tombole zajíce.
Zajíci by měli mít potvrzení, že byli vyšetřeni. Dá se ovšem použít i bez vyšetření, za dodržení určitých podmínek. Na to by měl pořadatel výherce upozornit. Při manipulaci musí používat rukavice a roušku a zvíře důkladně tepelně upravit, při dosažení vnitřní teploty 70 stupňů po dobu nejméně deseti minut. To stačí na likvidaci zárodků. Někdy se mi stává, že mě o vyšetření požádají i myslivci, kteří nemají v revíru ohnisko. A já tam najdu pozitivního zajíce. Ale je to v zájmu myslivců, zejména když chtějí zajíce darovat či prodat, aby u něj vyšetření proběhlo.

* Proč se vlastně zajíci vyšetřují, když se člověk před tularémií může chránit jinak?
Odpovím otázkou. Dokážete si představit, že by všichni toto respektovali? Tularémii rozhodně nelze podceňovat.

***

Tularémie
Tularémie je infekční onemocnění, způsobené bakterií Francisella tularensis. Člověk se nakazí od domácích nebo volně žijících zvířat, nejčastěji přímým kontaktem s nimi, eventuálně vdechnutím infekčního prachu či požitím kontaminované potravy. Projevuje se podle místa vstupu infekce postižením kůže, oka, trávicího traktu či plic vždy se současným postižením spádových uzlin. Léčí se antibiotiky.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.