Přihlásit

Po horách v kraji se potuloval medvěd (Sedmička)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přelom prázdninových měsíců okořenil před deseti lety v médiích "hon na medvěda". Lidé ze Vsetínska i okraje zlínského okresu totiž v lesích opakovaně telefonovali ochráncům přírody i policistům, že v lese viděli tuto velkou hnědou šelmu.
Zpočátku sice většina lidí považovala tyto zprávy za tradiční kolorit novinářské "letní okurkové sezony", první potrhané a zabité ovce ale už nenechaly nikoho na pochybách: do lesů skutečně zase po letech přišel medvěd.
"Já jsem ho málem přejel na kole," poznamenal ochránce přírody Milan Orálek, který společně se zoologem Ludvíkem Kuncem nachystal na medvěda past.
V lese na konci údolí Brodská v Novém Hrozenkově připravili klec s návnadou v podobě pláství včelího medu. "Ve chvíli, kdy už tomu nikdo nevěřil, spadla klec," vzpomíná další z ekologů Miroslav Dvorský.
Medvěd, jehož pozorování později potvrdilo, že žil určitou dobu i v zajetí, skončil v chomutovské zoo. Kdo zvíře vypustil a proč, se ochráncům přírody ani policistům zjistit nepodařilo.
V Podkrušnohorském zooparku v Chomutově strávil medvěd jen několik týdnů. Za neobjasněných okolností totiž uprchl z karantény a zoolog parku jej při cestě do sídliště v houští v blízkosti benzínového čerpadla zastřelil.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.