Přihlásit

Divočáků stále pomalu přibývá. Zemědělci jsou ale zatím klidní (Nový život)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Podle Františka Turečka ze sdruženého družstva Pomoraví je to hlavně zásluhou myslivců, kteří jejich počty regulují.
"Na polích se vždycky nějaké škody od divočáků objeví, zvlášť na těch v blízkosti lesů. Například v kukuřici. Pokud však myslivci chodí pravidelně na honitby, tak jsou škody únosné. Divočáci totiž díky pohybu myslivců a taky jejich střílení nezůstávají na jednom místě, ale migrují," vysvětlil Tureček.
Podle něj je ale přesto divočáků v letošním roce poměrně hodně. "Řekl bych, že je to tím, že například před třemi lety myslivci nechodili tolik na hony. Tehdy si pamatuji, že jsme na polích utrpěli velké škody," zavzpomínal Tureček.
To potvrdil také Lubor Míček z odboru životního prostředí břeclavské radnice. "Dá se předpokládat, že odstřelených divočáků bude v letošním roce asi tolik jako v letech předchozích. Stále je však toto číslo vzrůstající, takže se dá tušit, že divočáků neubývá. Stavy černé zvěře se zvyšují. Má totiž dobré podmínky a kromě člověka žádného jiného predátora," podotkl Míček.
"Před třemi lety se při odlovu střílelo kolem osmi set kusů divočáků. Předloni už to byl potom prudký nárůst o tři sta třicet kusů. Loni se pak odlov držel na podobných číslech," vyjmenoval Míček s tím, že padesát procent odstřelených divočáků jsou selata. Odlov je podle něj tedy v pořádku.
S vysokým počtem divočáků v lesích však nesouhlasí ředitel břeclavské agrární komory Ladislav Sečkář. "O výskytu divočáků moc přehled nemám. A to především proto, že si zemědělci zatím nestěžují. Podle toho také soudím, že je jich méně než dřív, v čemž rozhodně svoji roli sehrály i záplavy," domnívá se Sečkář.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.