Přihlásit

Nad Beskydy opět přibylo orlů (Lidové noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Samice orla skalního Orava a Petra zatím znaly jen pohodlný život ve voliéře. Nyní začala nová etapa jejich života. Ornitologové ze záchranné stanice v Bartošovicích na Novojičínsku je vypustili do volné přírody v rámci dlouhodobého projektu, jehož cílem je návrat těchto majestátních ptáků do tuzemské přírody.
"Ani jedné ze samic se příliš do volnosti nechtělo, spokojeně ve voliéře odpočívaly a probíraly si peří. Nicméně již jejich první let ukázal, že samostatný život zvládnou během několika týdnů," míní vedoucí záchranné stanice Petr Orel. Zatím je ochranáři budou přikrmovat a celodenně sledovat.
Populace orlů skalních byla na našem území člověkem vyhubena na přelomu 19. a 20. století. Proto se Bartošovičtí ochranáři snaží o nápravu. S prvními pokusy začali již v roce 2006, kdy čtyři mláďata dovezli jako dar od kolegů ze Slovenska. Nyní včetně Oravy a Petry vypustili na svobodu už patnáct dravců. I když ne všichni přežili, základní předpoklad projektu je mnohonásobně potvrzen: pokud tu orli budou vypuštěni jako mláďata, přijmou území jako své rodiště. Kromě člověka pak už nic nebrání obnovení stabilní hnízdní populace.
Pohyb vypuštěných dravců ornitologové monitorují pomocí techniky. "Orava má na těle instalovanou jak rádiovou, tak satelitní vysílačku na solární energii. Je to vůbec poprvé, co jsme tuto nejmodernější techniku satelitního sledování použili, vydržet by měla šest let," podotkl Orel. Samice Petra má klasickou rádiovou vysílačku s životností rovněž zhruba šesti let.
Monitoring je velmi důležitý i proto, že orlové bez mříží nemají snadný život. Z celkem patnácti vypuštěných dravců si jich samostatný život bez klecí užívá v tuto chvíli třináct. Jednu z vypuštěných orlic Gabču někdo vloni v srpnu otrávil a jen o několik týdnů později uhynul i samec Miko, vypuštěný před dvěma lety. Příčinou jeho smrti však nebyl zásah člověka, ale orel uhynul zřejmě kvůli srdeční vadě. Ochránci z Bartošovic se pokusili postupně dát svobodu ještě dvěma dalším ročním orlům. To se ale nepovedlo. Jeden z nich uhynul a druhý dravec se o sebe nedokázal sám postarat a vrátil se znovu do stanice v Bartošovicích.
Fakt, že celý projekt, který je spolufinancován z evropských peněz, bude nakonec korunován úspěchem, si ochránci potvrdili letos na jaře. Filoména, vypuštěná v roce 2007, a David, vypuštěný už o rok dříve, spolu vytvořili stabilní pár. Po více než stu letech se tak na území České republiky opět pokoušel zahnízdit pár orlů skalních. A přestože mladé nevyvedli, podle ochránců nejde o žádnou tragédii. "I tak jde o velký úspěch, nejsme zklamaní," ujišťoval Orel poté, co pod hnízdem našli rozbité skořápky. Příčinou neúspěchu totiž zřejmě bylo Davidovo mládí a příští rok by vše mohlo dopadnout dobře. "Minimálně dvě další samice už také vytvořily trvalý pár a další ptáci hledají stálá teritoria," věří Orel.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.