Přihlásit

Rybáři mohou střílet chráněného kormorána (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Až letos přiletí kormoráni na svá zimoviště v západních Čechách, čeká je přivítání s vůní střelného prachu. Úředníci Plzeňského i Karlovarského kraje povolili odstřel tohoto zákonem chráněného ptáka.
Vyslyšeli tak prosby sportovních rybářů, kterým přemnožený kormorán páchá na revírech miliónové škody.
"Odstřel kormorána povolili na většině revírů s výjimkou řeky Berounky, která je po celém toku oblíbeným zimovištěm řady druhů vodních ptáků, z nichž některé patří mezi zvláště chráněné druhy živočichů, jako je orel mořský, morčák velký, hohol severní či potápka malá," řekl Právu Martin Plíhal z odboru životního prostředí Úřadu Plzeňského kraje.
Odstřel bude podle něho regulován pravidly, kterými se musejí rybáři řídit.
"Povolili jsme ulovit maximálně dvacet procent z aktuálně zjištěného hejna kormoránů. Střílet se mohou na rybnících a nádržích od září do března a na tekoucích vodách od listopadu do března, a to pouze v době od jedné hodiny po východu slunce do jedné hodiny před západem slunce. Střílet se budou smět pouze ptáci z lovícího hejna, a nikoliv na nocovišti při odpočinku," vypočetl Plíhal s tím, že rybáři budou po dobu platnosti výjimky do března 2013 vést řádnou evidenci ulovených ptáků.
Důvodem vstřícnosti úředníků je, že kormoráni ohrožují původní druhy ryb. "Rozhodli jsme se povolit výjimku v tak širokém rozsahu, abychom umožnili silný lovecký tlak na početná zimující hejna kormoránů, který povede k jejich rozpadu a vytěsnění z nejvíce exponovaných rybářských revírů," uzavřel Plíhal. Podobné podmínky platí i pro odstřel kormoránů v sousedním Karlovarském kraji.
Rybáři krok úředníků po letech prosíků vítají. "Několik žádostí nám v minulosti zamítli. Tentokrát zvítězil zdravý rozum, i když na nejexponovanější místa, jako je řeka Berounka, jsme povolení nedostali," řekl hospodář západočeského rybářského sdružení Jaroslav Vogl s tím, že odstřel ptáků pro ně budou zajišťovat myslivci.
Rybáři vyčíslili celkové škody způsobené kormorány na bezmála pět a půl miliónu korun. Podle jejich sčítání na revírech zimuje okolo pěti tisíc těchto ptáků. Aby kormorán vůbec přežil, musí podle Vogla denně sežrat kolem půl kilogramu rybího masa. "Při pětitisícovém počtu je to denně dvě a půl tuny ryb. Vezmeme-li k násobení cenu za jeden kilogram rybího masa 50 korun, jsme na stopětadvaceti tisících korun," upřesnil Vogl.
Letos například plzeňští rybáři napočítali v zimě na jediném místě u Berounky, za Plzní na stráni u Zábělé více než tisícovku rybožravých ptáků. "Tato kolonie za zimu sežere padesát tun ryb a zhruba odpovídající množství jich zraní," konstatoval Jaroslav Vogl.
Jak dodal, v menších tocích, jako je Střela a Radbuza, je schopen pták způsobit až stoprocentní vyrybnění.
"V hospodářské krajině chybějí přirozené rybí úkryty jako padlé stromy a podemleté břehy, které odstraňují správci toků. Ryby se tak v nezamrzlých řekách a rybnících nemají kam před ptákem schovat," doplnil Vogl.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.