Přihlásit

Ulovte si aligátora. Na Floridě začala lovecká sezóna. (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tisíce lovců zamířily tento týden do dusně parných mangrovových močálů Floridy v naději, že si domů odnesou jednu z nejcennějších loveckých kořistí - aligátora. O lovecká aligátoří povolení je velký zájem, píše dnes agentura AFP.

"Je to naprosto mimořádná příležitost, protože kde jinde na světě můžete lovit aligátory? Každoročně máme vyprodáno," říká Gabriella Ferrarová z floridské komise pro ryby a volně žijící zvířata. Florida každoročně prodá zhruba 6000 aligátořích loveckých povolení a zájem je vysoký, i když nejde o nijak levnou záležitost. A aligátory nelze při lovení ani střílet.

Pro obyvatele Floridy je "aligátoří povolenka" za 220 dolarů (asi 4250 korun) a pro mimofloridské dokonce 1000 dolarů (více než 19.000 korun). Každý lovec si domů může odnést maximálně dva aligátory, kteří jsou podobní krokodýlům, jen o něco menší a lehčí - tedy relativně; dorůst mohou až délky tří metrů.

Nesmějí se ale střílet, a tak lovci vyrážejí do močálů vyzbrojení harpunami či různými smyčkami a chomouty v naději, že se jim podaří polapit aligátory a zabít je v potyčce, která může trvat celé hodiny. S úlovkem může lovec naložit, jak se mu zlíbí. Mnohé floridské restaurace například nabízejí jako lahůdku smažené aligátoří maso a místní firmy z lesklé kůže vyrábějí třeba peněženky.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.