Přihlásit

Mladí myslivci dovezli tři poháry (Blanenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Této soutěže se náš kroužek účastní prakticky od té doby, co vznikl. Před dvěma lety se našim svěřencům podařilo dovézt stříbrný pohár, loni k němu přidali bronzový a letos jsme domů dovezli dokonce tři," řekl Arnošt Šmétka, který do kroužku chodil už před více než čtyřiceti lety jako žáček a postupně převzal roli vedoucího.
Cesta k finále byla podle jeho slov trnitá. Děti se musely nejdřív probojovat místním kolem v konkurenci asi šedesáti účastníků. Po něm následovalo kolo okresní a ti nejlepší se mohli zúčastnit vyvrcholení celé soutěže v podobě národního finále.
"To se skládalo ze dvou částí. V teoretické děti vyplňovaly testy, ve kterých se vyskytovaly otázky z myslivosti, lesnictví botaniky i zoologie.
V části praktické pak musely projít dva kilometry dlouhou stezku, na které byly umístěny různé exponáty. Malí myslivci museli rozeznávat stopy, lebky zvířat, parohy, peří a plnit další záludné úkoly," vysvětlil Šmétka a dodal, že si jeho svěřenci vedli skvěle. Soutěžili ve dvou věkových kategoriích a v každé z nich se jich v první desítce umístilo pět. Nejúspěšnější ze starších byla Michaela Hlavoňová, která skončila těsně pod nejvyšším stupínkem. Z mladších bodovali hlavně bronzový Jakub Pavelka a stříbrný David Kumprecht.
"Na přípravu v kroužku jsem neměl moc času, takže jsem se co nejvíc snažil doma. Zkoušel jsem si testy a četl jsem knížky. Největší problémy mi dělalo rozeznávání psů. Minulý rok jsem skončil až sedmý a letos mám stříbrný pohár, takže jsem spokojený. Příště už ale půjdu mezi starší, takže to budu mít mnohem těžší," popřemýšlel o svých šancích David Kumprecht a dodal, že se o dobré umístění určitě popere. Stejný plán mají i ostatní členové mysliveckého kroužku.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.