Přihlásit

Rychtářovský Carpin je známý hlavně ve světě (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Výtvarným nadáním oplýval už od dětství. "Talent jsem byl už odmalička. A chtěl jsem dokonce jít umění studovat. Šel jsem na dřevařskou průmyslovku. Potom jsem chtěl pokračovat na Akademii výtvarných umění. Stalo se však, že třídní profesor mi přihlášku pozdě odeslal," vzpomíná Nadymáček.
Tomu potom přihláška i s posudkem učitele došla zpět. "Na školu učitel napsal, že jsem nedělal nástěnky, a proto mě nedoporučují," směje se tomu dnes výtvarník. Podle jeho slov ale tenkrát zahořknul a nechal malování.
Občas něco nakreslil a nakonec ho k malování vrátily okolnosti. "Zjistil jsem, že je to moje povolání. Věnuji se tomu asi deset let, z toho šest let profesionálně," říká.
K malování obrazů přidal Carpin ještě gravírování. Jedná se o vyrývání obrázků do parohů. "V posledních čtyřech letech jsem se začal věnovat gravírování do daňčích lopat. Letos jsem přibral ještě losí. Našel jsem techniku, kterou nikdo na světě ještě nepoužil. Technik je několik, ale jako já to nedělá nikdo. Nejen proto mě v gravírování řadí ke světové špičce," chlubí se Nadymáček.
Nejčastěji maluje přírodní a hlavně mysliveckou tematiku, potom také na objednávku portréty nebo akty. "Býval jsem myslivec. Po autohavárii se ve mně něco zlomilo a přestal jsem mít chuť na lov. Nicméně vzpomínky zůstaly a mám to pořád rád," svěřuje se umělec.
Jeho umělecké jméno je vzpomínkou na rodnou obec. "Umělecké jméno vymyslel můj bratr. Obec, ze které pocházím, se jmenuje Hrabová, původně Habrová. Habr se latinsky nazývá Carpinus Betullus, zkráceně Carpin. Je tam tedy myšlenka na rodnou vísku," upřesňuje umělec.
Do konce roku chystá tři výstavy. "Budu vystavovat ještě 2. října na Kuksu ve východních Čechách, 4. a 5. října na Slovensku a 23. října na Plumlově. Tím bych pro letošech chtěl skončit," podotýká.
Přesto, že podle jeho slov nebyly začátky lehké, v současné době si nemá na co stěžovat. "Jsem šťastný, jako jsem nikdy nebyl. Práce mi zabírá veškerý volný čas, ve kterém nezapomínám ani na svoji rodinu. U pětileté dcerky Simonky už dokonce pozoruji výtvarný talent," usmívá se Carpin.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.