Přihlásit

Vinaři už hlídají úrodu před ptáky (Břeclavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Špačci už začali úřadovat i ve vinicích. Mnozí vinaři říkají, že hrozny ještě nejsou dostatečně vyzrálé, a tak je nenasytní opeřenci zatím netrápí. Další pěstitelé hroznů neponechávají nic náhodě a i vzhledem k letošní nízké úrodě už několik týdnů ptáky plaší. Do akce nasazují automatickou techniku i plašiče z masa a kostí.
"Už pomalu měsíc hlídáme vinice. Hroznů je málo i na burčák. A kromě špačků kolikrát kradou i lidé, takže je to potřeba," vysvětlil rakvický vinař Miloš Michlovský.
Ochranu vinic před nenasytnými zloději má podle svých slov zvládnutou dobře. Na některých jeho pozemcích osázených vinnou révou se o špačky starají plynová děla, jinde zase elektronické plašiče vydávající různé skřeky. Kde je potřeba, pozorují dalekohledem okolí takzvaní hotaři, kteří jsou většinou vyzbrojení poplašnou pistolí.
"Intenzita poškození špačkem je spojená s množstvím kukuřice a všeho kolem," řekl Michlovský. Špačci se totiž rádi pasou v kukuřici, která dozrává dříve. Případnou žízeň pak hasí ve vinicích.
Jenže letos se kromě vinobraní zpozdí i sklizeň kukuřice. "Špačci zatím mají co žrát. Až zmizí kukuřice, přejdou na vinohrady. Ale zatím jsem neslyšel, že by někde byla situace extrémní. Loni to bylo v tuto dobu horší," poznamenal tajemník Svazu vinařů České republiky Martin Půček.
"Se špačky bojujeme. V lokalitách, kde je velké riziko, že zaútočí, hlídáme. V ostatních vinohradech máme plynová děla. A tam, kde v minulosti nebyly problémy, se nám vyplácí nehlídat," prozradil spolumajitel velkopavlovického vinařství Vladimír Zborovský.
Zatím od kolegů slyšel jen o jednom případu, kdy si špačci trochu pohráli s nervy vinohradníků, a to u Bořetic. "Vletěli tam do portugalu," upřesnil Zborovský.
Deštivé počasí, které v posledních dnech panuje, podle velkopavlovického vinaře špačky od řádění odradí. Ovšem na druhou stranu také nedovolí, aby hrozny dostatečně vyzrály.
Stejně jako on i další vinaři jsou zatím kvůli deštivému počasí v klidu. "Hrozny ještě nejsou zralé. A špačci jsou mazaní, vrhají se až na dostatečně vyzrálé bobule. Podle měření, která se dělala, mají hrozny kolem dvanácti stupňů cukru, a to ani špaček nežere. Zajímají ho, až když hodnota dosáhne zhruba patnácti stupňů," uvedl velkobílovický vinař a kantor na vinařské škole ve Valticích Jaroslav Osička.
Opeřenec, který dělá každoročně vinařům vrásky na čele, se podle jeho slov v tomto období krmí drobnostmi živočišného i rostlinného původu. Zajímá ho například hmyz či semena na posečených obilovinách.
Když se špačci vrhnou na vinice, dá se s nimi kromě plašení bojovat ještě jinak. Zákon sice umožňuje plašit špačky pomocí střelné zbraně, toho se ovšem nemůže zhostit každý. Jsou to zejména myslivci. Člověk vybavený všemi možnými průkazy může vystřelit pouze do více než tisícihlavého hejna, a to jen dvě rány.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.