Přihlásit

Zvěřina je kvalitní biopotravina (Žatecký a lounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vzhledem k jejímu původu je možné považovat zvěřinu za velmi kvalitní biopotravinu, protože na rozdíl od masa produkovaného v režimu ekologického zemědělství nebo v normální zemědělské výrobě se u zvěře nepoužívají antibiotika, proto je možné naprosto vyloučit jakákoliv rezidua.

Divočina je kvalitní a chutnější
Zvěři pomáhá člověk i mnohem menším množstvím odčervovacích přípravků, než je tomu u obou zmíněných typů zemědělství. Zvěřina je vysoce kvalitní maso bez přebytečného tuku a v níž je možné cítit pravou a intenzivní chuť, která se stupňuje dle pohlaví a věku zvířete. Obecně lze říci, že zvěřina chutná plněji, protože zvěř má více pohybu, živí se širokou paletou plodů, bylin a trav, okusuje stromy a keře a tato pestrá strava nechává stopy i ve zvěřině. Chutí je zvěřina podobná hovězímu masu, je však aromatičtější. Při nákupu u myslivce je možno čerpat údaje o původu zvěřiny z lístku o původu zvěře, kde je uveden např. druh, věk, váha, pohlaví, den ulovení, číslo plomby a další údaje. Kontrolovat je nutno nasazení plomby na zadním běhu, která vylučuje pytláctví. Při nákupu v supermarketu většina údajů není zákazníkovi dostupná a navíc se většinou jedná o zmražené maso, které má oproti čerstvému nižší kvalitu.
Výběr zvěřiny uzpůsobíme účelu, kde zohledníme druh, partii masa či věk, což je vše uvedeno na lístku o původu zvěře, který je součástí každého uloveného kusu spárkaté zvěře. Pokud došlo k jatečné úpravě, měly by být tyto údaje uvedeny na etiketě na obalu. Zvěřina z pernaté zvěře je vhodná na pečení, ze srnčí a z vysoké na omáčky a minutky. Černá zvěř se hodí na všechny způsoby. Nejdostupnější pro veřejnost však bývá bažant, který se loví od poloviny října.
Nabídka je závislá na roční době respektive na dobách lovu, a ta je nejširší od konce léta do poloviny ledna. Zvěřinu lze zakoupit i v některých obchodech, kde je nutno kontrolovat původ zvěřiny, protože se můžeme setkat i se zvěřinou z dovozu, kde nemusí platit obdobná veterinární opatření, jaká jsou v ČR. Kvalitu zvěřiny kontroluje Státní veterinární správa a je nutno konstatovat, že systém dozoru v ČR patří k nejpřísnějším jak v evropském, tak i světovém měřítku.
Pro úpravu je nutno dodržovat některá specifika, zvěřina musí být odležená. Od doby odstřelu zhruba 1-2 týdny podle teploty v lednici, v chladných dnech (0-5 °C) i venku.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.