Přihlásit

Nekázeň lidí odradila orla mořského od zahnízdění na jihu Moravy (ct24.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Orel mořský už se dnes na našem území vidí málokdy - je totiž jedním ze zvláště chráněných druhů živočichů v kategorii kriticky ohrožených. Na Břeclavsku v oboře Soutok se mu ale zalíbilo a od roku 2007 se tam pravidelně vrací. Letos tam přiletěly dva páry orlů mořských, ale vychovat mláďata se podařilo jen jednomu z nich, který si postavil své hnízdo v celkem nepřístupné oblasti.

Druhý pár ale zahnízdil hned vedle hráze, odkud jej vyplašili procházející lidé. "Tito orli si stavějí hnízda v okrajích porostů, aby měli dobrý rozhled. Jenže letos na jaře byly povodně a lidi se i přes zákaz chodili do obory dívat na vylitou řeku. Cesty byly zaplavené, takže chodili po těch hrázích a orly vyrušili. Ti už se do hnízda nevrátili," posteskl si polesný Jiří Netík.

S nekázní návštěvníků obory se její správci potýkají už dlouho. Lidé totiž v době povodní ignorují zákazové cedule i závory a svým pobytem v oboře ohrožují zvěř. Kvůli rozlité řece se dá suchou nohou projít pouze po vyvýšené hrázi, jenže tam se stahují i vyplavená zvířata. "Lidi je samozřejmě vylekají a zvěř tak naženou zpátky do vody, kde se často utopí," vysvětlil Jiří Netík.

Ochranáři přírody doufají, že se orli v příštím roce do hnízda vrátí a tentokrát se jim povede vyvést mladé.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.