Přihlásit

Chřiby: běhá tam huňatá šelma. Je to medvěd? (Slovácko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Ano, slyšel jsem to. Před pár dny mi jeden místní člověk tvrdil, že viděl za stádem černé zvěře pádit huňatou šelmu. Já jsem ji ale neviděl, takže nemůžu říct, jestli šlo zrovna o medvěda," sdělil Slováckému deníku ředitel lesního družstva v Osvětimanech Miroslav Struha. Pochybnosti o identitě zvířete neskrýval ani hospodář tamního mysliveckého sdružení Josef Magdálek.
"Nevěřím tomu, že šlo o medvěda. Při veliké rychlosti, kterou se černá zvěř přesouvá, si lze snadno větší kusy splést s něčím jiným. V poslední době se v osvětimanském polesí pohybují z Kyjovska zatoulaní mufloni. Lidé je u nás neznají a mohou je v šeru lehce zaměnit za jiná zvířata," řekl Magdálek.
Jedinou odpovědí na otázku, odkud by se do tamních končin mohl medvědí jedinec zatoulat, je jeho náhodný přesun ze Slovenska. Nepřímých důkazů o tom podle předsedy mysliveckého spolku okresu Uherské Hradiště Karla Blahuška byla nashromážděna řada. "Stopy medvědů byly zjištěny na Javořině i v okolí Komně. A i když to nelze brát jako argument, možnost jejich výskytu existuje i v případě Chřibů. Šlo by však o velmi vzácnou výjimku související s jejich přemnožením na Slovensku," poznamenal Blahušek. Medvědi podle ochránců přírody nejsou běžně nebezpeční, zaútočit mohou pouze při bezprostředním setkání s člověkem a následné dezorientaci. Mají však svůj obranný instinkt a většinou lidem z cesty uhnou.
Poslední doložené pozorování medvěda v regionu bylo zaznamenáno v červnu 2005 nedaleko Bojkovic v bělokarpatské lokalitě Krhov-Bzová, kde se zhruba osmdesátikilogramového huňáče podařilo nafilmovat nimrodovi z Bojkovic, Karlu Horalíkovi, při čekané na divočáky.
Nejbližší oblastí s vysokým výskytem volně žijících medvědů hnědých ve volné přírodě je Tatranský národný park na Slovensku.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.