Přihlásit

Namísto domluvy řešili myslivci v Aši svůj spor rvačkou (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Na nehonebním pozemku u Aše jsem cvičil svého orla. Létal na šňůře na půdě v majetku města Chebu. Na takové místo může přijít kdokoliv, klidně i se psem na vodítku," uvedl na vysvětlenou. "A já mám k výcviku povolení," dodal.
"Cvičím tam na cestě, ptáci nikde neškodí, létají 50 metrů na ruku a rozlétávají se." Na cestě je sice závora a zákaz vjezdu, ale František Chrpa má povolení k vjezdu.
Po chvíli výcviku ale na místo dorazil Josef Vladař z mysliveckého sdružení Halštrov a požadoval od Františka Chrpy předložení povolení k výcviku dravců. To Chrpa odmítl předložit.
Poté, co výcvikář odmítl myslivecké stráži ukázat doklady s tím, že na to na tomto místě nemají právo, došlo k násilí.
"Ukázal k autu, ze kterého vyběhl jeho mladší syn. Skočili na mě, zkopali mě, vyrazili mi zuby, měl jsem boule, rozhozenou rovnováhu, chodil jsem na kapačky, beru prášky a minimálně dva týdny budu v pracovní neschopnosti," vyjmenoval.
"Sebrali mi klíčky od auta, vlezli do něj, nakopli orla v bedně, který byl v autě. Orel má svěšené křídlo a let vyrovnává rejdovákem. Počkám, jak to s ním bude vypadat, a v případě potřeby jej odvezu do Prahy na speciální vyšetření," pokračoval.
"Jinak já jsem také člen mysliveckého sdružení, ale opravdu není normální, co se tu mezi lidmi děje. Člověk, co mi to udělal, patří k myslivecké stráži a vůbec nemá právo na tomto pozemku někoho kontrolovat a ještě vyhrožovat. A takovíto lidé mají zbrojní průkaz," nechápal Chrpa. Josef Vladař a jeho syn rovněž přivolali na místo policii, které ohlásili, že zadrželi pytláka.
"Ašští policisté šetří případ, kdy 57letý sokolník oznámil, že byl napaden 54letým a 31letým myslivcem, a podle slov poškozeného mělo dojít k napadení v době, kdy zacvičoval orla," potvrdil mluvčí policie Pavel Valenta.
"Myslivci uvádějí, že požadovali předložení povolení k výcviku dravců, ale oznamovatel měl staršího z myslivců napadnout s tím, že jim do povolení nic není, a následně jej udeřit. Oba myslivci proto muže zajistili tak, aby je nemohl napadat, a počkali na příjezd policie," doplnil mluvčí. "To, co František Chrpa uvádí, je lež," vyjádřil se hospodář mysliveckého sdružení Halštrov Josef Vladař. "Celá věc je nyní v šetření a já se k tomu nebudu zatím vyjadřovat. Můžu ale říct jedno, já na něj budu podávat oznámení pro pytláctví," poznamenal. Svá slova podloží svědectvím dalších dvou lidí. "My jsme od něj chtěli povolení k lovu a povolení k vjezdu do lesa," upřesnil Vladař.
S největší pravděpodobností v celém případu hraje podstatnou roli již zmíněný pozemek, který je vyňatý z honitby, přesto se prý na něm krmí a loví zvěř.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.