Přihlásit

Policisté připravují také letos kontroly myslivců na honech (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Společné myslivecké hony budou také letos pod drobnohledem policistů. Jako každý rok hodlají kontrolovat, zda lovci neporušují platné předpisy nebo si na honech nedopřávají alkohol.
V loňské sezoně jeden nimrod na alkohol doplatil. Když se v povznesené náladě vracel z čekané na kachny, zakopl na dřevěné lávce přes lačnovský rybník a při následném pádu se vlastní zbraní střelil do nohy. Zranění k jeho štěstí nebylo vážné.
Podobné incidenty jsou však podle policistů na Valašsku výjimečné. Jen velmi malé množství alkoholu zjistili vloni při kontrolách pouze u tří lovců. "Mimo to jsme jedenkrát zaznamenali případ, kdy měl myslivec v nepořádku technický stav své zbraně," vzpomenul koordinátor vsetínského oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Ivo Zgarba.
Ani dosavadní zodpovědnost valašských myslivců však nemění nic na tom, že policejní kontroly na honech plánují muži zákona i pro letošní sezonu. Pravděpodobně začnou počátkem listopadu. "Budeme se zaměřovat na dodržování zákazu požívání alkoholu, dále na platný zbrojní průkaz a průkaz od zbraně, lovecký lístek a také zkontrolujeme technický stav zbraní," vyjmenoval Zgarba.
Policisté chystají také drobné změny. Myslivce nebudou kontrolovat jen při zahájení společných lovů, ale také v jejich průběhu či po skončení.
Podle jednatele Okresního mysliveckého spolku ve Vsetíně Jana Janouška dbají na bezpečnost sami myslivci. Kontrolních mechanismů je podle něj dost. "Máme zákony, které platí pro všechny. Hony se plánují a dopředu hlásí, na každém je vedoucí honu a také myslivecká stráž," přiblížil Janoušek.
Připomněl, že individuální lovecká sezona je v plném proudu už od května, odkdy je možné lovit například srnce. Celoročně je možné střílet černou zvěř. "Od září začaly společné lovy divokých kachen. V listopadu přibudou zajíci, bažanti a také vysoká zvěř," doplnil Janoušek.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.