Přihlásit

Přírodní park Říčky láká turisty i houbaře (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kromě Ždánického lesa a Rakoveckého údolí se rozkládá na Vyškovsku ještě další přírodní park, Říčky. Také tato přírodní památka zasahuje na území hned několika okresů, kromě Vyškova je to Blansko a Brno - venkov. Na Vyškovsku se nachází menší část parku v katastrálním území Olšany a Račice.
Říčky se svou skladbou velmi podobají Rakoveckému údolí. Tvoří je tůně, louky, mokřady a rozsáhlé lesy. Přírodní park vyhlásil Okresní národní výbor ve Vyškově jako klidovou oblast v roce 1984, v roce 1992 lokalita přešla do kategorie přírodního parku.

Prastaré údolí
Na Vyškovsku se nachází pramenná oblast potoka Říčka spolu s loukami i lesy. Údolí vzniklo už v prvohorách. K nejcennějším částem parku patří právě louky a mokřady, v lese pak zbytky kdysi rozsáhlých bukových porostů, které vesměs člověk nahradil smrkovými monokulturami. Objevují se tam ale i smíšené lesy s vtroušenou borovicí, modříny, břízami, javory, osikami a dalšími druhy dřevin. Lesníci nevhodné jehličnaté porosty postupně nahrazují bukovými mlazinami.
Na loukách žijí četné chráněné a pozoruhodné organismy. Z rostlin je to v lesních oblastech například medovník meduňkolistý, bělozářka větvitá, okrotice dlouholistá a červená, jaterník podléška, sasanka hajní, bradáček vejčitý a kruštík širolistý. Podmáčené lokality má v oblibě blatouch bahenní, upolín evropský, prstnatec májový, prvosenka vyšší, ocún jesenní. Přírodní park má také bohatou faunu. Z různých druhů hmyzu jsou to střevlíci, tesaříci, svižníci, potápníci, různí motýli či mravkolev. Chráněné obojživelníky zastupuje třeba mlok skvrnitý, čolek horský a obecný a řada druhů žab v čele s nejběžnějším skokanem hnědým. Nemá smysl zdůrazňovat, že park je domovem řady druhů lovné zvěře, především srnčí a černé. Mezi jeho nejvzácnější obyvatele patří zmije obecná, z ostatních plazů je běžnější ještěrka obecná a slepýš křehký. Říčky obývá celá plejáda druhů ptáků včetně vzácnějších dravců, jako je třeba naše největší sova výr velký nebo čáp černý.
Podobně jako Ždánický les jsou i Říčky bohaté na výskyt různých druhů hub s tím rozdílem, že tam vzhledem k poloze neroste tolik teplomilných a tedy vzácnějších druhů. Běžný houbař si tam každopádně přijde na své.

Trasy pro pěší i kola
Kdo plánuje vyrazit do této krásné lokality na pěší nebo cyklistickou túru, najde nejlepší výchozí body buď na křižovatce U tří javorů nad Olšany, nebo u hájovny vedle silnice z Račic do Bukovinky. Ke křižovatce U tří javorů se lze snadno dostat nahoru po silnici kolem olšanského rybníka. V obou výchozích bodech tras turista najde informační tabule a mapy.
Říčky neutrpěly v minulosti zásahy lidské činnosti tak silně, jako nedaleké Rakovecké údolí, které dost narušila neuvážená zemědělská politika minulého režimu. Lidé na Říčkách využívali tamní louky, což naopak přispívalo k jejich zachování. Dnes už mnohé zase pomalu, ale jistě ustupují lesu. Největší hrozbou pro oblast je nyní silný civilizační tlak. Lidé v oblasti ruší zvěř a zakládají černé skládky, případně porušují zákazy vjezdu motorových vozidel na lesní cesty.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.