Přihlásit

V Sadské úspěšně proběhl Memoriál Jana Potměšila (Nymburský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

To letošní střelecké dostaveníčko se konalo dne 28.srpna a nebýt průtrže mračen těsně před vyhlášením výsledků soutěží, dalo by se říci, že to byl krásný, i když relativně chladný den. Připravená střelnice přivítala to ráno přes 45 registrovaných soutěžících. Po zahájení a po rozlosování první soutěže, tedy "Losovaných tříčlenných skupin", zazněly první výstřely, které nás provázely celým dnem. Vzduch se naplňoval vůní střelného prachu mísícího se s lákavými závany gulášových výparů z improvizovaného hostince ve formě mobilní kuchyně a pípy našeho hospodáře Aloise Bultmana. Doba bujarých veselic při střelbách je dávno ta tam a nám se připomíná jen povzdechy ve vyprávění našich otců.
Dbajíce bezpečnosti na střelnici točilo se pivo výhradně zletilému doprovodu nás střelců, tedy našim ženám. Je skutečně legrační hledět na teskné, až závistivé pohledy manželů a partnerů na jejich drahé polovičky, jež si vychutnávaly točené pivo, kdežto páni kluci usrkávali kávy, limonády a jiná "chutná" nealka. Střelecké klání se odehrávalo hned ve třech kategoriích: losovaná tříčlenná družstva, střelba do druhé chyby a volitelně sestavená tříčlenná družstva, tedy Memoriál Jana Potměšila.
Za povšimnutí ovšem stojí především střelba do druhé chyby. Do pravidel této disciplíny totiž patří povinnost otočení klobouku předkem dozadu po první chybě a mávání kloboukem na ukončenou po druhé chybě. Špalír střelců s otočenými klobouky mnohdy nenechá spát přátelskému pošklebování, úsměvům, ale i vtipným narážkám, což ke střelbě do druhé chyby neodmyslitelně patří.
Pro členy MS Sadská je tato soutěž-disciplína zdaleka nejdůležitější z důvodu možnosti získání putovního poháru Míly Voříška, dalšího člena našeho spolku.
Letos se nejvíce dařilo Josefu Zahrádkovi, který se stal nejlepším střelcem našeho sdružení a právem mu náleží naše uznání i broušený pohár.
Putovní je však i další cena, i když o tu se nikdo nepřetahuje. Jde totiž o "Slepeckou hůl", jíž dostává ten, komu do patron zapomněli nasypat broky. Slepeckou hůl si letos po lítém boji a takřka nekonečném rozstřelu s Vaškem Frckem odnesl Alois Bultman, na jehož obranu je nutno dodat, že měl unavenou ruku od míchání onoho fantastického gulášku a nejspíše také řádně navlhlé patrony.
Den ubíhal za zvuků kanonády a poslední doplňování asfaltových terčů (holubů) ohlašovalo, že se blíží ukončení memoriálu. Nastal čas horečného vyplňování diplomů a přípravy cen, jíž se ujaly první dámy našeho spolku, tedy manželky, kterým patří náš dík za velkou pomoc.
Přestože jsou si myslivci blízcí a vědí, co je to skutečné kamarádství, tentokráte to asi božstvu nepřišlo dost, a tak Perun pokropil zem těsně před vyhlášením pořádným lijákem. Všichni jsme se namáčkli jeden na druhého a pod napnutou plachtou tvořili kroužky kolem protékající vody z děr. Přesto všechno tu panovala dobrá nálada a o žertíky nebyla vůbec nouze. Možná právě proto se nakonec počasí umoudřilo a mohlo se vyhlašovat a odměňovat. Zněly slavnostní fanfáry, blyštily se medaile, podávaly se ruce a předávaly diplomy a ceny. Střelby se stejně jako den naklonily ke svému konci a my doufáme, že naše nadšení z letošního Memoriálu Jana Potměšila cítili stejně i naši hosté.

***
Výsledky Memoriálu Jana Potměšila 2010:
1. Bauer, Valenta, Hauk; 2. Řezáč, Čermák, Bulgr; 3. Balco, Krejčík, Pařez.
Losované trojice:
1. Brynych J., Brabec, Krejčík; 2. Ipser, Bauer, Valenta; 3. Malý M., Bláha, Szalai. Střelba do druhé chyby:
1. Valenta, 2. Pařez, 3. Zahrádka.
Střelba do druhé chyby MS Sadská:
1. Zahrádka, 2. Zita, 3. Steklý.
Rozhodčí: Steklý, Kořínek, Boháč, Tauc.
Eduard Forejt

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.