Přihlásit

Holubů ve městech ubylo, více pozornosti mají vlaštovky a kachny (Benešovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pro většinu z nich to bylo příjemné zpestření dne a nikdo si neuvědomoval, co tito na první pohled nevinní ptáci mohou způsobit.
"Musím říct, že za posledních deset let jsem se s holuby v centru města nesetkala. Asi tady byli, ale tím, že se začali využívat půdy k výstavbě bytů, nemají se kde uhnízdit a tím pádem se odstěhovali," uvedla Jana Kocurová, starostka Votic.
"My tady máme naopak desítky vlaštovek, které si tu chováme v tom smyslu, že i na budově úřadu máme několik hnízd, kde každoročně vyvádí svá mláďata," dodala starostka. Podobně jsou na tom i v Sázavě. Ani v tomto městě si všudypřítomné zdivočelé holuby nepamatují. "U nás máme na náměstí divoké kachny. A to není problém, ale naopak krásná rarita. Oni se každý den ráno přikolébají od řeky k pekárně, kde dostanou rohlík, potom se vykoupou v kašně a zase se vrací kolébavým krokem zpět do řeky," řekla vedoucí stavebního úřadu Sázava Pavlína Drahotová.
"Vlašim problém posedávajících holubů na fasádách domů v minulosti vyřešila ochrannými hroty. Pokud by se někde opět přemnožili, může náš odbor nařídit maximálně odstřel," vysvětlil Ladislav Slezák, pracovník odboru životního prostředí Městského úřadu Vlašim.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.