Přihlásit

Hony začaly. Na mušce teď mají myslivci hlavně kachny (Kutnohorský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nejvíc je kachen březňaček
"Kachen není tolik, tak si je některá sdružení musí odchovávat," uvedl Barták. Nejpočetnější skupinu těchto vodních ptáků na Kutnohorsku tvoří kachny březňačky, ale střílí se i lysky a poláci.
Nejvíce jich v regionu ročně odchová Myslivecké sdružení Diana Uhlířské Janovice. Za rok vypustí na rybníky kolem pěti set kachen březňaček.
Jednodenní kachňátka myslivci nakoupí a po šesti týdnech je dají na rybník. "Nakoupené kachničky si rozdělí členové sdružení mezi sebe, většinou jich mají doma tak kolem stovky," uvedla manželka předsedy uhlířskojanovického mysliveckého sdružení Dana Křečková.
Tento odchov je polodivoký. Obvykle se podle slov Křečkové střílí vodní ptáci ve stáří čtyř až pěti měsíců.
Naopak nimrodi z Mysliveckého sdružení Huberta Kozojedy střílí kachny, které se narodily a vyrostly volně v přírodě. Kachní sezonu ale ještě nezahájili. "U nás je to s kachnami bída. Máme tu jeden malý zhruba hektarový rybníček v lese. Obvykle tu střelíme tak pět, šest kachen březňaček," řekl předseda sdružení Božík Novák.
Kromě opeřenců mají myslivci v hledáčku i divoká prasata, která se loví celoročně. Na Kutnohorsku je černá zvěř přemnožená a její počty se musí regulovat. "Sele a lončák divokého prasete se loví po celý rok. Vtomto období se ale už loví také divočáci velcí," pokračoval Barták.
Drobná zvěř jako zajíci a bažanti se začnou střílet v listopadu a v prosinci. Těch je ale podle Bartáka u nás málo. Naopak srnčí zvěře je dostatek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.