Přihlásit

Není Laika jako Laika (Koktejl)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zde jsme se setkali s Miladou Dostálovou, která patří k malé skupince chovatelů lajky západosibiřské u nás. A to již přes deset let. Počet chovných stanic těchto psů v Česku je kolem deseti, přičemž pár lidí se věnuje chovu lajek jako společenských psů. Lajky totiž většinou chovají myslivci, protože jde o výborné lovecké psy.
Lajka západosibiřská patří mezi vůbec nejstarší plemena, její historii můžeme sledovat několik století nazpět. Plemeno vzniklo křížením vlků a pravděpodobně malamutů, protože Rusové chtěli dosáhnout plemene, které bude na jednu stranu vyrovnané a mírné, ale zároveň si zachová lovecké pudy divoké šelmy. Odstraňování nevhodných jedinců bývalo nekompromisní - pokud převládly rysy dominance a agresivity v povaze nad mírností a pes napadl člověka, byl nemilosrdně utracen.
DOKONALÝ LOVEC
Touto selekcí a dlouhodobým chovem vzniklo unikátní psí plemeno, ve kterém se snoubí duch lovce s pohodářem. Do chování konkrétních psů se ale samozřejmě promítá také výcvik a přístup majitele ke zvířeti. "Kladně motivované lajky se velmi rychle učí," prozrazuje paní Dostálová, "Před několika lety jsme byli na výcvikovém kurzu záchranných psů v Chorvatsku a co se mí psi za ten týden naučili, to mají v hlavách dodnes." Nezapomenutelným zážitkem je také pozorovat lajky, když popustí uzdu své lovecké přirozeností. Dokážou lovit jak samy, tak ve smečkách. U lovících lajek je fascinující pozorovat dokonalou souhru, kdy rychlejší nadhání kořist pomalejšímu. Máte pocit, že sledujete profesionální vojáky v akci, všechna gesta i pohyby jsou jakoby předem připravené. Protože lajky vidí mnohem lépe než většina ostatních psů, dorozumívají se postojem těla, ale také třeba nastavením uší. V případě, že má lovec pouze jednoho psa, nedochází samozřejmě k nadhánění, ale lajka kořist dostihne a zamezí jejímu úniku do příchodu lovce, který ji pak může ulovit. Pes zvíře udrží na místě tím, že kolem něj krouží, nabízí se jako cíl a přitom hlasitě štěká, čímž určuje svou polohu. O síle štěkotu nemusíme pochybovat, vždyť jméno lajka je z ruského výrazu lajat, tedy štěkat. Možná by někomu tento způsob lovu připadal aplikovatelný jen na menší zvěř, avšak lajka je schopná takto udržet na místě i divočáka nebo dokonce medvěda
UZIVI SE SAMA
Pokud si chcete pořídit lajku jako domácího mazlíčka, musíte počítat s delší socializací. Pokud si pes nezvyká na přítomnost člověka už v prvních třech měsících věku, bývá zpravidla divoký a hůře ovladatelný. Navíc lajka patří k takzvaným nekontaktním psům, kteří jsou při shánění potravy na svém pánovi nezávislí. "Pokud se lajka ztratí, tak nejenže je schopná najít cestu domů, ale dokáže si také sama zajistit (ulovit) potravu. U kontaktních psů se toto nestává, ti bez pána konzumují jen to, co najdou," říká Milada Dostálová.
Když jsem poslouchal zasvěcený výklad chovatelky, nemohl jsem se nezeptat, jak se vlastně k náročnému chovu lajek dostala. "Vše začalo, když jsem přišla o svého knírače. Najednou ten pocit prázdnoty a smutku... Poohlížela jsem se tedy po nějakém novém psovi a náhodou jsem objevila lajky," vzpomíná na začátky chovu paní Dostálová. "Bylo to v době, kdy jsem byla bez internetu a toto plemeno v Česku prakticky nikdo neznal. Než jsem si zjistila všechny detaily, tak mi lajku přivezli," směje se dnes spokojená chovatelka. Za těch deset let ve společnosti Sáry a Brixie, jak se obě fenky jmenují, Milada Dostálová ani jednou nelitovala svého rozhodnutí žít s takovým svérázným tvorem, jakým je lajka. Není to totiž jen obyčejný pes - je to věrný kamarád.

První účastníci vesmírných programů, kteří dosáhli výšky 100 km, tedy hranice vesmíru, byli ruští psi Dězik a Cygan Po Lajce létali psi do vesmíru ještě dlouho. V červnu 1960 měla vynést na oběžnou dráhu kosmická loď Vostok hned dvě fenky, Čajku a Lisičku Explodovala však při startu. V srpnu téhož roku odstartovaly fenky Bělka a Střelka a s nimi i čtyřicet myšek, dvě laboratorní krysy, králík a banánové mušky. Tato posádka měla větší štěstí a jejich kabina se 20. srpna 1960 bezpečně snesla na padáku zpět na Zemi. Pušin, jedno z pozdějších šesti štěňat Bělky, dostala od N. S. Chruščova jako dárek dcerka prezidenta J. F. Kennedyho Caroline.

Americkým protikladem Lajky byl makak jménem Albert. Jeho raketu V-2 navrhl a zkonstruoval Wernher von Braun, který se s koncem války vydal Američanům, Bohužel také Albertův let dopadl pro opičáka tragicky.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.