Přihlásit

V parku sychrovského zámku se sejdou ohaři (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Fanfáry slavnostně oblečených trubačů, sokolníci a dvě desítky špičkových mysliveckých psů z Česka, Slovenska a Německa budou v sobotu k vidění v parku sychrovského zámku na slavnostním zahájení třiašedesáté mezinárodní soutěže německých krátkosrstých ohařů. "Memoriál Františka Vojtěcha je významná akce, která se koná v Libereckém kraji během své třiašedesátileté tradice poprvé," informuje Josef Žďárský ze Svijan, předseda Okresního mysliveckého spolku ČMMJ Liberec.

Krátkosrstí ohaři?
Všestranní lovečtí psi
Krátkosrstí ohaři jsou všestranní lovečtí psi, které myslivci využívají nejen pro lov, ale i ochranu zvěře a volně žijících živočichů v době sklízení zemědělských plodin a vyhledávaní ohrožených mláďat.
Proto musí procházet tvrdým výcvikem a úroveň jejich vycvičenosti se pak ověřuje na podobných akcích, jakou je Memoriál Františka Vojtěcha.
"Po sobotním slavnostním zahájení, které je v osm hodin na sychrovském zámku, se polovina psů se svými majiteli odebere do lesa, druhá na pole a k vodě. Druhý den si to obě skupiny vymění," vysvětluje Josef Žďárský. Za víkend absolvují psi osmadvacet dfisciplín, z nichž je deset v lese, čtyři na vodě, stejné množství v přinášení a posledních deset se uskuteční na poli.
Lesní disciplíny jsou například práce na barvě, což je šest set metrů dlouhá "pobarvená" stopa vedoucí k ulovené srnčí zvěři; šoulačka, při níž se musí pes v lese chovat co nejtišeji; nebo odložení psa na pět minut, aniž by svého pána viděl. Atraktivní jsou vodní disciplíny, které se budou konat na Žehrovském rybníku.
"Zajímavé pro chovatele německých krátkosrstých ohařů i diváky bude nedělní zahájení na návsi ve Svijanském Újezdu.
Všechny psy a feny tam postupně představí a popíše hlavní poradce chovu této rasy Josef Novák," dodává Josef Žďárský.
Závěr soutěže a vyhlášení vítězů se bude konat v neděli večer v místní restauraci V Chaloupkách.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.